Vissza

Külsőfül tisztítása

A külsőfül, a hallójárat szakszerűtlen tisztítása sok kellemetlen mellékhatással járhat. Többek között a hallójárat gyulladásához is vezethet, aminél kevés fájdalmasabb állapot létezik. Bízzuk szakemberre!

Tovább

Számos tévhit terjedt el a külsőfül tisztításával kapcsolatban. A fülpiszkáló napi használatának ösztönzése az egyik közülük, amely komoly fülgyulladást is előidézhet. Hogy miként tisztíthatjuk fülünket veszélyek nélkül, gyakori kérdés, amire létezik szakszerű válasz. A külsőfül védelmét öntisztuló mechanizmus biztosítja, ennek révén a hallójárat egyenletes hőmérsékletű, savas kémhatású, a kórokozók megtapadásának, szaporodásának ellenálló üreg. Bizonyos irritációknak köszönhetően ez az egyensúly felborulhat. Ekkor nyúlunk rendszerint a fültisztítóhoz, mellyel azonban tovább tetézhetjük a bajt. A mindennapos tisztogatás előbb-utóbb a külső hallójárat gyulladásához vezet.

Végezze szakember!

A külső fül hat darab dombocska összeolvadásával alakul ki még a magzati fejlődés folyamán. A külső fülhöz tartozik a csontos és porcos külső hallójárat, valamint a fülkagyló. A fülkagyló tölcsérszerűen övezi a külső hallójárat bemenetét. Ebben a járatban találhatóak a cerument (fülzsírt) termelő faggyúmirigyek. A cerumennek rovarriasztó szerepe mellett jelentős a baktérium-, gomba- és vírusölő hatása. A természetes fülzsír az érzékeny bőrt bevonva véd a kiszáradástól és a kívülről bejutó nedvesség áztató hatásától.

Gyakran érezhetjük úgy úszás vagy hajmosás után, mintha víz maradt volna fülünkben. Rossz gyakorlattá vált, hogy ilyenkor tovább súlyosbítjuk a helyzetet a fülpucolással. Otthoni beavatkozásnak ilyen esetben javasoljuk a fülkagyló gondos és óvatos lemosását a hallójárat bemenetéig, majd a törölköző sarkával való kitörlését. A fültisztító pálcika alapvető problémája, hogy gátolja a hámsejtvándorlást, így fülzsírdugó kialakulásához vezethet, vagy éppen eltávolítja a védelmet nyújtó fülzsírt. Ha nem múlik a panaszunk, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, aki ilyenkor a fület kifecskendezi, kimossa.

A külső fül védelmét biztosító öntisztító folyamatot számos tényező megbonthatja. Víz, mechanikai, kémiai irritáció, allergiás megbetegedés, cukorbetegség, seborrheás kórképek, ekcéma, szisztémás bakteriális és vírusfertőzések hatására baktériumok, gombák telepedhetnek meg, majd gyulladásos változások következnek be, a hallójárat bőre megduzzad, vérbővé válik, váladékozik. Viszketés, hámlás, majd a fájdalom, duzzanat, váladék hatására füldugulás, halláscsökkenés alakul ki.

Szakszerű segítség a Medicina Egészségközpontban

A rendelő a család minden tagját modern eszközökkel és szakemberekkel várja, így fiatal kortól elkerülhetőek a külsőfül gyulladásos tünetei. Speciális szűrési csomagok részeként a fülészeti alapvizsgálat mellett hallásgondozással, a hallásküszöb vizsgálatával, a hallókészülék tisztításával és a külső fül szakszerű ellátásával is segítjük az ön mindennapjait.