Vissza

Szemészet

 A látási rendellenességek rendkívül zavaróak, befolyásolhatják mindennapi életünket. Akár a munkában, akár a magánéletben akadályozhatnak, ezért nem érdemes sokáig halogatni a vizsgálatot. A kísérő kellemetlen tünetek, szédülés, fejfájás, bi zonytalanságérzet is jó, ha arra sarkall, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk.

Tovább

A szem felépítése és működése rendkívül bonyolult - szemünk állandóan változtatja a beengedett fény mennyiségét, közeli vagy távoli tárgyakra fókuszál, és folyamatosan képeket állít elő, melyek azonnal az agyba jutnak.

Mivel foglalkozik a szemészet?

Legtöbben szemüveg felírása vagy kontaktlencse illesztés, kontroll miatt keresik fel a szemész szakorvost, ám érdemes ezen alkalmakkor a szem alaposabb kivizsgálására is sort keríteni. A korszerű látásvizsgálat előfeltétele annak, hogy a megfelelő lencsét írják fel önnek, amely nemcsak a mindennapi életben való boldogulást teszi könnyebbé, hanem a rossz látással járó panaszokat is csökkenti, sőt egyes szembetegségek korai felismerésére is alkalmas. Bár a szemvizsgálat történhet egyszerű szemtükörrel is, alapos vizsgálatot csak speciális eszközökkel és megfelelő körülmények között, szemész szakorvos végezhet.

A látásvizsgálat nem kizárólag a fénytörési rendellenességek mértékének megállapítását, a dioptria meghatározását szolgálja, hanem a látás rendellenességeinek vizsgálatát, a szem szöveteinek vagy a szemfenéken futó erek állapotának felderítését is. A látótérvizsgálat (perimetria) a hagyományos szemészeti ellenőrzés része. A számítógép hamar fényt derít a finom eltérésekre is. Látótér az egyik szemünkkel látott teljes terület, a sarkokat is beleértve (perifériás látás). A réslámpás vizsgálat a szemhéjak, a kötőhártya, a szaruhártya, az írisz, a szemfenék, illetve a csarnok és az üvegtest elülső részének tanulmányozására alkalmas, felismerhetővé téve a fizikai elváltozásokat. Fontos kiegészítő vizsgálat a pupilla elhelyezkedésének és fényreakciójának vizsgálata, valamint a színlátás vizsgálata is.

A szemfenék, a szemnyomás, a látótér vizsgálat glaukóma és gyanúja esetén rutineljárásnak számít. A szemgolyó és szemüreg UH vizsgálatával meghatározható, hogy a szem belsejében talált kóros képlet (daganat) milyen természetű, ellenőrizni lehet a szemet tápláló ereket, a szaruhártya vastagságát (pahimetria).

Gyakran adódik azonban akut (vagy éppen krónikus) panasz, amikor apró, ambuláns beavatkozásra (árpa megnyitásra, jégárpa műtétre, idegentest eltávolításra, könnycsatorna átfecskendezésre) is sor kerülhet a rendelőben. Ezek közül az árpa az egyik leggyakoribb elváltozás, amely életében egyszer a legtöbb embernél kialakul - szerencsére hétköznapi, jól gyógyítható.

Sok páciensnél kell idegentest eltávolítást végezni. Bár a szemhéjak, pillák, a könny-szervek együtt jó védőrendszert alkotnak, bárhol baleset érheti a szemet, főleg a kisgyerekeknél nagy a veszély. Előfordul, hogy olyan apró a sérülés, hogy észrevétlen marad, ám ez is veszélyes lehet a látás épségére, ezért minden gyanús esetben szemorvoshoz kell fordulni. Bogár, homokszem, üvegszilánk, fa, fémforgács, növényi rész kerülhet a szembe. Az idegentestet időben, szakszerűen el kell távolítani, különben fertőzést, mélybe terjedő gyulladást, vérzést, szakadást, a fémdarab elszíneződést okozhat.

A felnőtteknél ritkábban van szükség a könnyút átfecskendezésére, a csecsemőknél a könny-csatorna probléma egyfajta éretlenségi jel. A csatorna alsó harmadában lévő billentyű a babák egy részénél a születés után nem nyílik meg, emiatt akadályozott a könny lefolyása, pang, befertőződik, ami sárgás váladékozást okoz. Az élettani sóoldattal történő átfecskendezés  tisztítja a könnyjáratot, és az esetleg még lezárt billentyűt is megnyitja.

szemészet

A szemvizsgálathoz szakorvos kell

Nem szükséges hangsúlyozni, milyen fontos, hogy nagy tapasztalattal rendelkező szemorvost keressen fel a látását érintő problémáival. Az optikai üzletekben végzett vizsgálatok bár fontosak, a technikai felszereltség nem mindig tesz lehetővé kellően alapos kivizsgálást. A Medicina Egészségközpontban megtalálja azt a gyakorlott szakorvosi gárdát, akikhez bizalommal fordulhat látásproblémái, szemének apró sérülése, vagy akár súlyosabb panasz esetén is.

Mivel a legkisebb sérülés is veszélyeztetheti a látás épségét, minden gyanús esetben haladéktalanul kérjen szemészeti ellenőrzést, amit rendelőnkben, kellemes környezetben, várakozás nélkül, azonnal elérhet.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
Dr. Csobay Ildikó
Kedd
09:00-tól 13:00-ig
Szerda
08:30-tól 12:30-ig
Dr. Dóczy Zsuzsanna
Hétfő
08:00-tól 13:00-ig
Kedd
15:30-tól 18:00-ig
Péntek
08:00-tól 13:00-ig
Dr. Csoma Éva
Csütörtök
09:00-tól 12:00-ig