Vissza

Szemészet

 A látási rendellenességek rendkívül zavaróak, befolyásolhatják mindennapi életünket. Akár a munkában, akár a magánéletben akadályozhatnak, ezért nem érdemes sokáig halogatni a vizsgálatot. A kísérő kellemetlen tünetek, szédülés, fejfájás, bi zonytalanságérzet is jó, ha arra sarkall, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk.

Tovább

A szem felépítése és működése rendkívül bonyolult - szemünk állandóan változtatja a beengedett fény mennyiségét, közeli vagy távoli tárgyakra fókuszál, és folyamatosan képeket állít elő, melyek azonnal az agyba jutnak.

Mivel foglalkozik a szemészet?

Legtöbben szemüveg felírása vagy kontaktlencse illesztés, kontroll miatt keresik fel a szemész szakorvost, ám érdemes ezen alkalmakkor a szem alaposabb kivizsgálására is sort keríteni. A korszerű látásvizsgálat előfeltétele annak, hogy a megfelelő lencsét írják fel önnek, amely nemcsak a mindennapi életben való boldogulást teszi könnyebbé, hanem a rossz látással járó panaszokat is csökkenti, sőt egyes szembetegségek korai felismerésére is alkalmas. Bár a szemvizsgálat történhet egyszerű szemtükörrel is, alapos vizsgálatot csak speciális eszközökkel és megfelelő körülmények között, szemész szakorvos végezhet.

A látásvizsgálat nem kizárólag a fénytörési rendellenességek mértékének megállapítását, a dioptria meghatározását szolgálja, hanem a látás rendellenességeinek vizsgálatát, a szem szöveteinek vagy a szemfenéken futó erek állapotának felderítését is. A látótérvizsgálat (perimetria) a hagyományos szemészeti ellenőrzés része. A számítógép hamar fényt derít a finom eltérésekre is. Látótér az egyik szemünkkel látott teljes terület, a sarkokat is beleértve (perifériás látás). A réslámpás vizsgálat a szemhéjak, a kötőhártya, a szaruhártya, az írisz, a szemfenék, illetve a csarnok és az üvegtest elülső részének tanulmányozására alkalmas, felismerhetővé téve a fizikai elváltozásokat. Fontos kiegészítő vizsgálat a pupilla elhelyezkedésének és fényreakciójának vizsgálata, valamint a színlátás vizsgálata is.

A szemfenék, a szemnyomás, a látótér vizsgálat glaukóma és gyanúja esetén rutineljárásnak számít. A szemgolyó és szemüreg UH vizsgálatával meghatározható, hogy a szem belsejében talált kóros képlet (daganat) milyen természetű, ellenőrizni lehet a szemet tápláló ereket, a szaruhártya vastagságát (pahimetria).

Gyakran adódik azonban akut (vagy éppen krónikus) panasz, amikor apró, ambuláns beavatkozásra (árpa megnyitásra, jégárpa műtétre, idegentest eltávolításra, könnycsatorna átfecskendezésre) is sor kerülhet a rendelőben. Ezek közül az árpa az egyik leggyakoribb elváltozás, amely életében egyszer a legtöbb embernél kialakul - szerencsére hétköznapi, jól gyógyítható.

Sok páciensnél kell idegentest eltávolítást végezni. Bár a szemhéjak, pillák, a könny-szervek együtt jó védőrendszert alkotnak, bárhol baleset érheti a szemet, főleg a kisgyerekeknél nagy a veszély. Előfordul, hogy olyan apró a sérülés, hogy észrevétlen marad, ám ez is veszélyes lehet a látás épségére, ezért minden gyanús esetben szemorvoshoz kell fordulni. Bogár, homokszem, üvegszilánk, fa, fémforgács, növényi rész kerülhet a szembe. Az idegentestet időben, szakszerűen el kell távolítani, különben fertőzést, mélybe terjedő gyulladást, vérzést, szakadást, a fémdarab elszíneződést okozhat.

A felnőtteknél ritkábban van szükség a könnyút átfecskendezésére, a csecsemőknél a könny-csatorna probléma egyfajta éretlenségi jel. A csatorna alsó harmadában lévő billentyű a babák egy részénél a születés után nem nyílik meg, emiatt akadályozott a könny lefolyása, pang, befertőződik, ami sárgás váladékozást okoz. Az élettani sóoldattal történő átfecskendezés  tisztítja a könnyjáratot, és az esetleg még lezárt billentyűt is megnyitja.

szemészet

A szemvizsgálathoz szakorvos kell

Nem szükséges hangsúlyozni, milyen fontos, hogy nagy tapasztalattal rendelkező szemorvost keressen fel a látását érintő problémáival. Az optikai üzletekben végzett vizsgálatok bár fontosak, a technikai felszereltség nem mindig tesz lehetővé kellően alapos kivizsgálást. A Medicina Egészségközpontban megtalálja azt a gyakorlott szakorvosi gárdát, akikhez bizalommal fordulhat látásproblémái, szemének apró sérülése, vagy akár súlyosabb panasz esetén is.

Mivel a legkisebb sérülés is veszélyeztetheti a látás épségét, minden gyanús esetben haladéktalanul kérjen szemészeti ellenőrzést, amit rendelőnkben, kellemes környezetben, várakozás nélkül, azonnal elérhet.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C
Dr. Csobay Ildikó
Kedd
09:00-tól 13:00-ig
Szerda
08:30-tól 12:30-ig
Dr. Dóczy Zsuzsanna
Hétfő
08:00-tól 13:00-ig
Kedd
15:30-tól 18:00-ig
Péntek
08:00-tól 13:00-ig
Dr. Csoma Éva
Csütörtök
09:00-tól 12:00-ig