Vissza

A beszédérthetőség vizsgálata

A hallás szerepe alapvető a gyermek értelmi- és beszédfejlődésében, károsodása nagyon megnehezíti a gyermek kommunikációját a szülőkkel, a társakkal és a pedagógusokkal is.

Tovább

A szülő számára nem lehet kérdés, hogy gyermekénél minél korábban elvégeztesse a halláscsökkenéssel kapcsolatos vizsgálatokat, nehogy a későbbiekben beszédfejlődési zavar alakuljon ki. Magyarországon az újszülöttek hallásvizsgálata egyre jobban szervezett, mégis nagyon gyakran óvodáskorban derül fény a problémára, mivel általában a szülők tévesen ítélik meg a halláscsökkenést, és figyelmetlenségnek, esetleg viselkedési zavarnak tartják.

Fejlődési rendellenességek kiszűrése beszédérthetőség vizsgálattal

A szűrés során általában szubjektív hallásvizsgálatra kerül sor, mely a páciens közreműködésével történik. A beszédérthetőség vizsgálatakor egymáshoz nagyon hasonló egyszótagos szavakat különböztet meg a gyermek. Ha még nem képes megfelelően együttműködni, játék-audiometriával lehet eldönteni, hogy van-e halláscsökkenése. 4-5 éves kortól viszont már elég fejlett lehet ahhoz, hogy egyszerű szavak és számok alkalmazásával a beszéd-audiometria módszerét használjuk.

A beszédhallásküszöb-audiometria feladata megállapítani, mennyire kell hangosan beszélni ahhoz, hogy a páciens megértse a szöveget. Azt a hangerőt rögzítik, amelynél már a szavak felét jól el tudja ismételni.

Bizonyos hallásvizsgáló módszerekkel az agy hallásért felelős területeinek rendellenességei is felderíthetők. Vizsgálható, hogy mennyire érti a beteg az eltorzított beszédet, illetve azt, hogy hogyan befolyásolja a beszédértést, ha a másik oldali fülnek zavaró szöveget játszanak le. Megfigyelhetik, hogy képes-e a beteg a két fülével külön-külön hallott mondatrészek összerakására, illetve van olyan vizsgálat, melynek során a páciensnek egy hang forrását kell megállapítania úgy, hogy közben mindkét fülét más hangok is érik. A centrális hallászavarok vizsgálata közösen végezhető audiológiai és ideggyógyászati rendelőkben.

Megszűnnek a kommunikációs akadályok!

Gyermekkorban számos tünet figyelmezteti a szakembert orrlégzési, halláscsökkenési vagy akár beszédzavar jelenlétére. Ezek kivizsgálása audiológus szakember illetve jól felkészült audiológiai centrum feladata.

Nem lehet elég korán kezdeni. Mikor a gyermek már kommunikatív, és képes az együttműködésre, elvégezhető az úgynevezett küszöbvizsgálat, és egyes szubjektív hallásvizsgálatok is. A rendelő audiológusai nagy gyakorlattal és szakértelemmel, valamint komoly technikai apparátussal felvértezve az egész családnak segítenek abban, hogy megszűnjenek a kommunikációs akadályok.