Pajzsmirigy betegségek

Ha a pajzsmirigy által termelt hormonok mennyisége nem megfelelő, kellemetlen tünetek jelentkeznek. Ilyen lehet a strúma megjelenése a nyakon, hízás, menstruációs zavarok, fogamzási problémák. Szerencsére a pajzsmirigy betegségei jól kezelhetők, érdemes mihamarabb szakorvoshoz fordulni. 

A pajzsmirigybetegség tipikus tünete lehet, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak, kialvatlannak érezzük magunkat. Látható jele a pajzsmirigy megnagyobbodása, a strúma. Nőknél menstruációs zavarokat és meddőséget is okozhat. Számos olyan tünet jellemzi a betegséget, amelyet nem, vagy nem eléggé veszünk komolyan: a rekedt hang, az álmatlanság vagy a „gombóc a torokban” érzés, a nem optimális pulzusszám, az emelkedett vérnyomás, a nehézlégzés, a kézremegés, a bőrszárazság. Ha ilyen jeleket tapasztal, érdemes szakorvoshoz fordulnia! A pajzsmirigy  fontos szerepet játszik anyagcserénk szabályozásában, abban, hogy testünk milyen mértékben használja fel az energiát. A hormonzavarokkal kapcsolatos problémákról, testünk intim változásairól nem könnyű nyíltan beszélni. A pajzsmirigy-betegségek kezelésénél nagyfokú empátiára és türelemre van szüksége a pácienseknek, fontos, hogy minél rövidebb idő alatt, minél szakszerűbb, egyénre szabott kezelésben részesülhessen. Sajnos számtalan helyen hosszú várólista és távolságtartás nehezíti a gyors ellátást, ezért érthető, hogy sokan elodázzák a szakorvos felkeresését.

A pajzsmirigybetegségek tünetei és vizsgálata

A pajzsmirigy pillangó alakú, az ádámcsutka alatt található, belső elválasztású mirigy. Hormonjai – a tiroxin (T4), a trijód-tironin (T3) és kalcitonin – szabályozzák, hogy szervezetünk milyen mértékben és ütemben használja föl az energiát. A hormonzavarnak számos olyan tünete van, amelyet nem veszünk komolyan, hiszen rohanó életünkben természetesnek tűnik. Ilyen „hétköznapi” tünet, a fáradékonyság vagy az álmatlanság. A hormonok nem megfelelő mennyisége azt jelenti, hogy vagy kevesebbet, vagy többet termel belőlük a pajzsmirigy. E szerint pajzsmirigy alulműködésről illetve túlműködésről beszélhetünk. A „gombóc a torokban” érzés, a stresszes, tipikusan a nagyvárosi életmódra jellemző testi tünet is lehet, ugyanakkor hormonzavarra is utalhat. Intim problémákat is érinthet a betegség: anyagcsere zavarokat, úgy mint súlygyarapodás, vagy székrekedés. Igen gyakori tünet a hajhullás, a bőrszárazság. Nőknél a menstruációs ciklus zavarát idézheti elő, és sajnos sok esetben a vetélések mögött is pajzsmirigyproblémák állnak. Ezek a tünetek kellemetlen érzéseket váltanak ki a betegből, zavart, sokszor elkeseredettséget okoznak, így a páciensek érzéseivel és minden felmerülő kérdéseikkel alaposan, időt és figyelmet nem sajnálva kellene foglalkozni.

A járóbetegek akut ellátása a Medicina Egészségközpontban, az ehhez kapcsolódó fekvőbeteg ellátás pedig partnerünknél, a Róbert Károly Magánklinikán történik.