Vissza

Gyermek gasztroenterológia

Már a gyermek születését követően jelentkezhetnek emésztőszervi rendellenességek, táplálkozási zavarok, hányás, hasi fájdalom vagy székelési nehézségek. Többnyire nem igaz, hogy "majd kinövi". Szakorvosi segítség kell, mielőtt krónikussá válna az állapot!

Tovább

Tanácstalan az anyuka, mert sokszor nem lehet tudni, mi állhat a hasmenés hátterében: elrontotta a pici a gyomrát, vagy valami egészen más oka van? Szenved a gyermeke, gyors segítség kellene, de nem tudja, hová, kihez forduljon?

Fájdalmas lesz a vizsgálat? Minden esetben csak a gyógyszerek segítenek? Meddig tart a felépülés? Gyökeres életmódváltásra lesz szükség? Megfelelő választ szeretne kapni a kérdéseire.

Mivel foglalkozik a gyermek gasztroenterológia?

A gyermekkori gyomor-bélrendszeri betegségekkel foglakozó tudományág a gyermek gasztroenterológia, amely érinti a nyelőcső, a máj, a gyomor, a hasnyálmirigy, a vékony- és vastagbél elváltozásait.

A gyomor-bélrendszeri panaszok már gyermekkorban is gyakoriak, átmeneti hasi fájdalom, hasmenés vagy étvágytalanság a legtöbb gyermeket érinti. A hasmenés nem betegség, hanem tünet, lehet heveny és akut. Okozhatja bakteriális vagy vírusos fertőzés, de kiválthatják férgek is. A vírusos eredetű hasmenés hátterében Rotavírus vagy Adenovírus állhat. A gyomor-bélrendszer fertőzései hányást is okozhatnak. Az orvos már a tünetek ismeretében meg tudja állapítani a hasmenés okát, milyen kezelést igényel a gyermek.

A gyomor-bél panaszok eredete sokszor nem szervi, hanem a hibás étrendből, étkezési szokásokból, valamint az esetleges stresszhelyzetekből ered. Ezért fontos, hogy a szakember a gyermek mindennapi életritmusáról is képet kapjon, mit, mikor és hogyan eszik, iszik, mennyit mozog, milyenek az ürítési szokásai. Már az alapvizsgálatok, így a széklet és vizeletvizsgálat, valamint a vérkép is sokat elárul, krónikus hányás vagy hasmenés esetén azonban speciális vérvételre, immunológiai-, felszívódási-, röntgen-, ultrahangvizsgálatokra van szükség.

A funkcionális székrekedés hátterében legtöbbször szintén az étkezési szokások megváltozása áll, de befolyásolják a pszichoszociális tényezők, például az óvoda- és iskolaváltozás, a megváltozott követelmények. Az orvosi vizsgálatok azért fontosak, mert ki kell zárni a szervi okokat. Ha valamilyen betegség társul a székrekedéshez, gyógyszeres kezelésre van szükség, általában székletlágyító kúpokat alkalmaznak.

Egy éves kor körül a leggyakoribb a bélelzáródás, amely hullámszerű hasfájással, véres széklettel, hányással jelentkezik. A bélelzáródás korai szakaszában sokat segíthet a beöntés, súlyosabb esetben műtétre van szükség.

Igen sokszor előfordul a kicsiknél a bélférgesség, amelyet a macska vagy kutya szőrén megtelepedő cérnagiliszták okoznak. Hasi panaszok, étvágytalanság léphet fel. Az állapot gyógyszeres kezelést igényel.

Ha gyermekkorban nem alkalmaznak megfelelő kezelési módokat, akkor a betegségek felnőttkorban akár súlyos lefolyásúak is lehetnek, befolyásolják az életminőséget, és csak műtéttel orvosolhatók.

Minden korosztály más-más törődést igényel

A gasztroenterológiai kontroll mellett gasztroenterológiai vizsgálat és kilégzési tesztek (laktóz intolerancia, H2-kilégzés)elvégzésére is lehetőség van.

Minden korosztályban meg kell találni azokat a vizsgálati módszereket, amelyek a legkevésbé megterhelőek. A kisebb gyermekeket a műszeres vizsgálat elvégzésekor elaltatjuk, a nagyobbakat bódítjuk, fájdalmukat csökkentjük.

A családokat partnernek tekintjük, együtt segítünk a gyermeken, hogy egészségesen térjen vissza az óvodába vagy az iskolába.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
Dr. Micskey Éva
Csütörtök
15:30-tól 17:30-ig

Kapcsolódó orvosok a rendelőben

Dr. Micskey Éva
Gyermek gasztroenterológ...