Vissza

Gyermekkardiológia

A szív a szervezet motorja, amely szünet nélkül, szinte észrevétlenül dolgozik. Nem is veszünk róla tudomást, csak akkor, ha valami baj történik féltve őrzött gyermekünkkel, hevesebben ver a szíve, szapora lesz a pulzusa, szívszorítás jelentkezik. A legapróbb jelekre is oda kell figyelnünk, különösen a túlsúlyos gyermekek esetében. 

Tovább

A különböző szervek fejlődési rendellenességei közül a szív elváltozásai a leggyakoribbak. A gyermekkori szívbetegségeket veleszületett és szerzett elváltozások okozhatják, megközelítőleg minden 100 gyermekből egynek valamilyen szívfejlődési rendellenessége van. Fontos tehát az időben elvégzett szűrővizsgálat és kezelés.

A szakszerű, minden igényt kielégítő vizsgálatra általában heteket, van úgy, hogy hónapokat kell várni. Problémát okoz az is, hogy nem az előre egyeztetett időpontban kerül be a vizsgálóba a gyermek. A várakozás megterheli nem csupán a picit, hanem a szülőket is. A beteg picivel még nehezebb, különösen akkor, ha nem tudjuk játékkal lefoglalni, ha nincs levegő a zsúfolt helyiségben. A többi beteg pedig még inkább elszomorítja az egyébként is nyűgös és sírós gyermekünket.

Mivel foglalkozik a gyermekkardiológia? 

A kardiológia a belgyógyászat fontos ága, amely a szív és az erek betegségeivel foglalkozik. A gyermekkardiológiai ambuláns részlegen a veleszületett szívfejlődési rendellenességek diagnosztikai és terápiás lehetőségeivel várják a betegeket.

A veleszületett anatómiai rendellenességeken (szűkület, elzáródás, a pitvarok közötti sövény betegsége) kívül jó néhány szerzett szívbetegség is kialakulhat gyermekkorban. Ilyen például a szívgyulladás, amely gyakran a szív mindhárom rétegére, a szívbelhártyára, a szívizomra és a szívburokra kiterjed. Általános tünete a fáradékonyság, sápadtság, fogyás, ritkábban a láz. Fontos a szívizom pihentetése, a gyógyszeres terápia alkalmazása.

Az egész szervezetet érintő rendszerbetegség a Kawasaki szindróma, amely gyulladást okoz az erekben, akár szívinfarktushoz is vezethet. Magas lázzal, foltos kiütésekkel jár, a szemek bevörösödhetnek, berepedezik a száj, megduzzadnak a kezek és a lábak. Az időben alkalmazott kezelés kivédi a szív ereinek károsodását.

A szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő kockázati tényezője a magas koleszterinszint. Nagyon kevés szülő figyel oda gyermeke táplálkozására, testmozgására, a magas vérnyomás megelőzésére. A túlsúlyos gyermekeket felnőtt korukra szívinfarktus vagy szélütés fenyegeti, ugyanis annyira megvastagodik az érfaluk, mint egy 45 éves dohányosnak.

A gyermekkori szívbetegségek korai felismerésében nagy szerepe van a fájdalommentesen elvégezhető, korszerű szívultrahang vizsgálatnak. Az echocardiográfia a szívre irányított ultrahang visszaverődését mozgó képként leképező eljárás.

Amennyiben a vizsgáló orvos szívzörejt hall, azaz rendellenes hangjelenséget a szív felett, vagy magas vérnyomást mér, esetleg a kezeken és a lábakon nagymértékben eltérő értékű vérnyomást mutat ki, akkor szükséges a szív és a nagyerek anatómiai struktúráinak, illetve működésének ultrahangos vizsgálata. Szintén kardiológiai szakvizsgálat szükséges, ha kisbabája indokolatlanul verítékezik, ha magasabb a légzésszáma a normálisnál vagy síráskor gyakran elkékül. Ha nagyobb gyermeke fizikai terhelésre fullad, köhög, vagy a társainál fáradékonyabb, rendellenes szívdobogásérzésről, szapora szívritmusról, mellkasi fájdalomról panaszkodik, szintén kivizsgálást igényel.

A megelőzésre is koncentrálunk

A Medicina Egészségközpont munkatársaiként arra törekedtünk, hogy a járóbeteg-ellátás keretén belül a lehető legjobb szakmai és technológiai hátteret teremtsük meg, hogy effektív, a megelőzésre is koncentráló szűrővizsgálatokat, diagnózist és gondozást biztosíthassunk gyermekének.

Főleg a kisgyermekeknél fontos a kezdetben szinte mindig félénk, távolságtartó hangulat oldása. Így a vizsgálat első része mindig az ismerkedés, kellemes környezetben. Ezután következhet a gyermek tényleges vizsgálata.

A gyermekkardiológus szakvizsgálata a mellkasröntgen, az EKG, az echokardiographia (szívultrahang), valamint a vérnyomás-monitorozás (ABPM) alapján rövid idő alatt kiszűrheti a rendellenességet. A rendelő vizsgálati csomagjai az életkornak megfelelően - újszülött kortól egészen a serdülőkorig - biztosítják a gyermekek ellátását, felesleges várakozások nélkül.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
Dr. Ablonczy László
Szerda
16:30-tól 19:30 (kéthetente)-ig
Dr. Horváth Erzsébet
Csütörtök
16:00-tól 19:30-ig