Vissza

Gyermek fülészeti vizsgálata

Néhány felnőttkori fülbetegség eredete a gyermekkorban keresendő, ezért fontos, hogy idejekorán kiszűrjék a rendellenességeket. Akár egy banálisnak induló kezeletlen nátha is okozhat fül-orr-gégészeti betegséget, például középfülgyulladást.

Tovább

A fül-orr-gégészeti betegségek a leggyakoribb gyermekbetegségek közé tartoznak, ezért néha hónapokat kell várni az audiológiai vizsgálatra, amely a közhiedelemmel ellentétben nem nevezhető fájdalmas eljárásnak.

Milyen vizsgálatok várhatóak?

Az audiológián a legegyszerűbb objektív diagnosztika a fültölcsérrel végzett vizsgálat. Ezzel a hallójárat rendellenességeit kutatják és áttekintik a dobhártyát, amely normális esetben szürke színű, fényes és nincs rajta lyuk. Amennyiben a dobhártya vörös vagy elődomborodó, lyukas, és ezen át váladék ürül, akut vagy krónikus középfülgyulladás alakult ki.

A finomabb elváltozásokat kézi nagyítóval vagy fülészeti mikroszkóppal vizsgálják a gyermekaudiológián. A tympanometria a dobhártya mozgathatóságáról, a hallócsontok állapotáról ad képet, kideríthető, hogy van-e folyadék a fülben, lyukas-e a dobhártya. A Schüller-felvétellel a középfül üregrendszeréről kaphat információt az orvos, a Stenvers-felvétellel pedig a belső fület, a csontos labirintust figyelik. A CT-vel, azaz a komputertomográfiával általában a dobüreget vizsgálják, az MR, a mágneses rezonancia vizsgálattal pedig a hallóideg daganatos betegségeiről, a fülbetegségek agyi szövődményeiről kaphat képet a szakorvos.

Csecsemőknél is jól használható az otoakusztikus emissziós vizsgálat, amely a hallórendszer épségéről ad információkat. Amennyiben ezzel az eljárással nem jutnak pontos adatokhoz, BERA vizsgálatra lesz szükséges. Ezzel az altatásban végzett vizsgálattal a hallórendszer idegi struktúrájának működése kutatható. A zaj hatására kiváltott pislogási reflex vizsgálata is sok mindenről árulkodhat, ehhez a gyermek együttműködésére van szükség.

A szubjektív hallásvizsgálat, a játék-audiometria során, amely már 3 éves kortól alkalmazható, egy adott hangra reagál a gyermek, úgy, hogy például más helyre teszi a játékát. Ennél a vizsgálatnál is nélkülözhetetlen a gyermek aktív közreműködése.

A hallásküszöb vizsgálat egy csendes kamrában zajlik, különböző frekvenciájú hangokra ad jelet a 4 évnél idősebb gyermek. A beszéd-audiometria esetében egyszerű szavakat és számokat használnak fel a szakemberek a vizsgálathoz.

Várakozás nélkül, fájdalommentesen a Medicina Egészségközpontban

A gyermekek korához alkalmazkodó szubjektív és objektív vizsgálatokat alkalmazunk intézményünkben, a javasolt életkori csoportok szűrési csomagjaiba is beillesztettük az audiológiai alapvizsgálatot 6 és 14, valamint 14 és 18 éves kor között. A gyermekkori hallásproblémák kivizsgálása, a nagyothallás szűrése a legkorszerűbb módszerekkel, fájdalommentesen történik a Medicina Egészségközpontban.

Kapcsolódó szakterületek a rendelőben

  • Impedancia mérés