Vissza

Reumatológia

A mozgásszervi eredetű panaszokat és fájdalmakat hajlamosak vagyunk csak az idős emberek problémájának tekinteni. A valóság azonban az, hogy a fiatalok körében is gyakran jelentkeznek a kellemetlen, esetenként a mozgás korlátozottságát is okozó tünetek. Amennyiben egy-egy ilyen makacs reumatológiai problémával találjuk magunkat szemben a legjobb, ha minél előbb reumatológus szakemberhez fordulunk.

Tovább

A reumatológiai betegségek a statisztikák szerint a lakosság közel 70 százalékát érintik. Gyakoriak a gerincpanaszok és az egyéb ízületi problémák – a betegek zöme ilyen panaszokkal keresi fel a reumatológus szakorvost. Napjainkra szinte népbetegségnek számítanak a reumatikus megbetegedések – a köszvény (arthritis urica), a reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthiritis), vagy az arthrosis (osteo-arthiritis). A porckopás okozta ízületi fájdalmak becslések szerint Magyarországon egymillió embert érintenek.

Mivel foglalkozik a reumatológia?

A reumatológia a belgyógyászat egyik ága, a reumatológus feladata az ízületeket, porcokat és csontokat érintő elváltozások és betegségek kezelése. A reumatológiai megbetegedések hátterében leggyakrabban valamilyen, az egész szervezetet érintő gyulladás, autoimmun folyamat, vagy örökletes tényező áll.

A leggyakoribb gond a gerincpanasz. A gondok egyszerű fizikai behatásra is jelentkezhetnek, mikor valaki „megemeli” magát, és utána tapasztal gerincfájdalmat. A porckorong rendellenes elváltozásai is okozhatnak kellemetlenséget. A porckorong vízmegkötő képessége 30 éves életkor felett csökken, ennek következtében a porckorong felrostozódik, felpuhul, helyenként akár ki is boltosodhat, így nem tudja ellátni a szerepét, és nem csillapítja kellőképpen a mozgással és járással járó lökéseket. Mindez az ízületi szalagok, csigolyák túlterheléséhez és kopásához vezet. Az elhasználódott kisízületek (spondylosis) így komoly problémát okozhatnak. A Bechterew-kór a lakosság 0,2-0,4 százalékát érinti, és a férfiak ötször gyakrabban szenvednek miatta. A kór nehezen felismerhető, leggyakrabban éjszaka vagy pihenés közben jelentkezik a keresztcsonti, illetve az ízületekben fellépő fájdalom. A betegség fokozatosan és visszafordíthatatlanul súlyosbodik, az első tünetek megjelenését követő 10-15 évben kialakul az ún. „botmerev" gerinc.

Kisebb trauma, baleset és túlerőltetés is vezethet a kellemetlen panaszok kialakulásához. Gyakoriak csuklyásizom és vállízületi fájdalmak, esetleg talpi problémák. Fájdalmas elváltozás a golf- és teniszkönyök.

Golfkönyök esetében a könyök belső felszíne nyomásra érzékeny, a kézfej mozgatása, behajlítása nagy fájdalmat okoz, ez a fájdalom súlyosabb esetben már nyugalomban sem enyhül. A beteg nem képes megfogni a tárgyakat, a dolgok kiesnek a kezéből.

Teniszkönyök kialakulásához az alkar feszítőizmainak túlzott igénybevétele vezethet. Ebben az esetben a könyök külső felszíne gyulladt, a kéz és az ujjak hátrafeszítése nagy fájdalommal jár. A teniszkönyök jóval gyakrabban fordul elő, mint a golfkönyök, a lakosság 2-3 százaléka szenvedhet tőle élete során, főleg a középkorú nőket érinti.

Legjellemzőbb reumatológiai probléma a rheumatoid arthritis a gyulladásos - autoimmun – elváltozások köréből. A betegség az ízületek fájdalmával, duzzanatával jár, majd ennek következtében az ízületek deformálódnak. A kínzó tünetek a legegyszerűbb tevékenységeket is megnehezíthetik, gondot okozhat egy befőttes üveg kinyitása is. A betegség két-háromszor gyakoribb a nők körében, általában 20-50 éves korban alakul ki, de érinthet gyermekeket és ötven év felettieket is. Oki kezelést ugyan jelenleg nem ismer az orvostudomány, de megfelelő beavatkozásokkal és életmódváltással csökkenthetők a kellemetlen tünetek.

Arthrosisnak hívjuk a kopásos ízületi betegséget. A porcfelszínek kopása vezet a fájdalom megjelenéséhez, majd meszes felrakódások súlyosbítják a panaszokat.

A köszvény több szervet érintő betegség, a vér húgysavszintje megemelkedik és bizonyos szervekben kristályok formájában kicsapódik. A húgysavkristályok kicsapódhatnak az ízületekben és ez a szervezet gyulladásos reakciójához vezethet. Az ízületek a gyulladás következtében deformálódhatnak és mindez akár mozgáskorlátozottsághoz is vezethet.

Gyakorlott orvosok, korszerű vizsgálóeljárások

Ha szeretne a legnagyobb szakértelemmel rendelkező szakorvosok segítségével gyógyulni, igazán harmonikus környezetben, forduljon a Medicina Egészségközpont munkatársaihoz. Reumatológiai problémákban jártas specialistáinkat a szaktudáson kívül megfelelő technikai és laboratóriumi háttér is segíti.

Az izmok és ízületek lazításához és regenerációjához járul hozzá a masszázs és gyógymasszázs, amennyiben szükséges, lehetőség van az ízületek közvetlen injekciózására is. Intézményünkben elérhető az Ischias infuzió ambulánsan, és a köszvényes panaszok hatékony kezelésére is lehetőségünk van.

Ha reumás panaszok kínozzák, és a legjobb szakemberekhez szeretne fordulni úgy, hogy nem akar sokáig várni a vizsgálatra, forduljon hozzánk!

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
Dr. Alföldi Edit
Kedd
15:00-tól 17:45-ig

Kapcsolódó orvosok a rendelőben

Dr. Alföldi Edit
Reumatológia, Ízületbe ad...