Vissza

 Gyermek fül-orr-gégészet

A legtöbb óvodai, iskolai hiányzás felső légúti betegség következménye. A gyerek, ahelyett hogy élné az egészséges rosszcsontok életét, az ágyat nyomja, kellemetlen tünetekkel küszködve. Valljuk be, ez a szülőnek is megterhelő. Jó szakorvos nélkül a kicsi továbbra is egyik betegségből a másikba esik. 

Tovább

Szinte folyton beteg!

Vannak gyerekek, akiknél az egyik betegséget követi a másik. Ez bölcsőde vagy óvodakezdésnél lehet természetes, de ha sok hónapig eltart, érdemes szakember segítségét kérni.

Gyerekkorban leggyakrabban felső légúti betegségek keserítik meg a kicsik és a szülők napjait. Orrfolyás, bedugult orr, köhécselés, tüsszögés, sőt fülfájás is vissza-visszatérhet egy-két hét szünettel, lázzal vagy anélkül. Ebbe nem kell beletörődni! Szakorvosi kivizsgálással fel lehet mérni, hogy jó stratégia-e várni, hogy megerősödjön a gyerek immunrendszere, vagy látható jelei vannak annak, hogy beavatkozásra van szükség.

A gyakori nátha, köhécselés már akkor is megnehezíti az életet, ha nincs mellé láz, fejfájás, rossz közérzet. Az eldugult orr nem hagyja a kicsit aludni, ezért nappal fáradt, nyűgös.  Nem tud jóízűen enni, mert nem érzi jól az ételek ízét, illatát, nehezen tudja a nyelést és a légzést összehangolni. Képtelen a játékba, a tanulásba belemerülni. Bár „csak egy kis nátha”, a szakorvos jó eséllyel megtalálja, miért tér vissza újra és újra.

Egy fokozattal rosszabb, ha az orrfolyás, köhögés mellé láz és torokfájás is társul. A laikus nem tudhatja, hogy a betegséget vírus vagy baktérium okozta-e, hogy garatgyulladásról vagy mandulagyulladásról van-e szó. A gyakorlott fül-orr gégész szakorvos meg tudja állapítani a betegeskedés okát, és az optimális gyógymódot, ezzel azt is megelőzi, hogy a betegség krónikussá váljon.

A torokmandula és az orrmandula fontos szerepet játszik a kórokozók elleni védelemben, de sajnos sok betegséget köthetünk hozzá.  A mandulák két esetben okozhatnak jelentős problémát. Az egyik az amúgy egészséges szövet túlburjánzása: a túl nagy torokmandula vagy orrmandula légzési nehézséget, gyakori felső légúti gyulladást és/vagy nagyothallást okoz. A másik eset a mandulák gyakori, elhúzódó, vagy súlyos megbetegedése. A mandulák a kórokozók elleni harc közben akut vagy elhúzódó gyulladás léphet föl. A tüszős mandulagyulladás – amellett, hogy kellemetlen, szövődményekkel is járhat. Évente több tüszős mandulagyulladás, vagy mandula környéki tályog kialakulása esetén javasolt a mandula eltávolítása.

A savós középfülgyulladás  nagyon gyakori gyermekkorban. Legtöbbször az orrmandula megnagyobbodása, ismételt arcüreggyulladás és allergiás nátha következtében alakul ki. A középfülgyulladást gyakran kíséri a savós mellett gennyes vagy nyálkás váladékú fülfolyás. A középfülgyulladás krónikussá is válhat, ekkor a fül-orr-gégész szakorvos segítsége nélkül kicsi az esély a gyógyulásra! Ha a fület föl kell szúrni (paracentézis), alapos előkészítés után, fájdalomcsillapítással történik a beavatkozás. Elterjedt tévhit, hogy az első fölszúrás után már mindig fel kell szúrni. Erről szó sincs: nem a beavatkozás okozza a további megbetegedéseket. Sőt a hajlamot lehet csökkenteni: fül-orr-gégészünk segít, hogy egyre ritkuljanak a betegséggel töltött időszakok!

Ha idegen test (játék, gomb vagy folyékony anyag) kerül a légutakba, igen súlyos megbetegedést idézhet elő, ha nem megyünk azonnal orvoshoz. Az idegen test megakadhat a gégebemenetben, és fulladást okozhat. Ha a gyermek rohamszerűen köhög, fulladásérzése van, felmerülhet a gyanú, hogy valamit lenyelt, vagy az orrába dugott. Azonnal orvosi segítségre van szükség, és 24 órás megfigyelés vár a csöppségre.

Visszatérő éjszakai felriadás (pavor nocturnus) esetén is érdemes fül-orr-gégészeti kivizsgálást kérni. Okunk van feltételezni, hogy a jelenség egyik okozója lehet, hogy a duzzadt mandula vagy orrnyálkahártya időlegesen elzárja a légutakat.

Mi történik a rendelőben?

A fül-orr-gégész alaposan kikérdezi a szülőket. A születés körülményeitől, a csecsemőkori betegségeken át addig, hogy jár-e uszodába. Ezen nem kell meglepődni, hiszen sok tényező szerepet játszhat a betegeskedésben. Ezután következik a gyerek számára is izgalmas rész: az orvos felveszi a középen lukas homloktükröt, ennek fényét kihasználva kukucskál be a fülbe, fém fültölcséren keresztül. Jól látja, milyen állapotban van a külső hallójárat és a dobhártya, van-e mögötte folyadék. Ugyanígy benéz az orrba, van-e hely a levegőnek, csorog-e  bárhol váladék. Megnézi a torkot is, és megsimogatja a kis beteg nyakát, érez-e bárhol megnagyobbodott nyirokcsomót. Előfordulhat, hogy laboratóriumi vizsgálatra is szükség lesz. Az így kapott eredmények alapján eldönti, hogy elegendő-e a gyógyszeres kezelés, vagy műtétre lesz szükség? Nagy gyakorlattal rendelkező fül-orr-gégészünk az orrmandula, garatmandula műtétet, krónikus középfülgyulladás esetén pedig a középfület szellőztető grommet tubus behelyezését is elvégzi. A műtét előtt a szülők és a gyermek is bőséges információt kapnak a beavatkozás menetéről, a teendőkről, a lábadozásról.

Itt tényleg nem kell félni!

Intézményünk szakemberei mindig ügyelnek arra, hogy a szülő megfelelő tájékoztatást és kérdéseire választ kapjon. Orvosainkat sok éves szakmai tapasztalatuk és gyermekbarát hozzáállásuk alapján választottuk ki, továbbá a gyermekgyógyászat legmodernebb ismereteit alkalmazzuk a mindennapi munka során.

Törekszünk arra, hogy barátságos, nyugodt légkört teremtsünk. A váróban kialakított játszósarok pedig még otthonosabbá teszi a környezetet a kisgyermekek számára.

A szakorvosi rendelések akut ellátása a Medicina Egészségközpontban, az ehhez kapcsolódó fekvőbeteg ellátás pedig partnerünknél, a Róbert Károly Magánklinikán történik.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
Dr. Majoros Tatjana
Kedd
08:00-tól 12:00-ig
Csütörtök
14:00-tól 15:00-ig
Dr. Szalai György
Kedd
15:30-tól 16:30-ig