Vissza

Urológia

Szexuális életünk problémáiról csakúgy, mint a vizeletürítés során felmerülő kényelmetlen panaszokról nem szívesen beszélünk. Megválogatjuk, hogy kikkel osztjuk meg az ilyen jellegű gondjainkat, még akkor is, ha szakorvosról van szó és saját egészségünk múlik őszinteségünkön.

kupon

Tovább

A vizeletkiválasztó és a kiválasztáshoz kapcsolódó szervek: közelebbről a vesék, a vesemedence és a vesevezeték, a húgyhólyag, a húgycső, valamint a férfi nemi szervek megbetegedéseivel foglalkozik az urológia. Az ebben az orvosi szakágban jártas specialistákra vár a vizelettartási és vizeletürítési problémák diagnosztizálása, kezelése és gyógyítása is. Attól függetlenül, hogy különböző okokra – akár idegrendszeri problémákra, akár egyéb eredetű működési zavarra visszavezethető – vezethetők vissza a panaszok.

Azok a betegek, akik húgyivarszervi panaszoktól szenvednek, esetleg a szervezetükben fellépő gyulladás miatt lázasak, fájdalmakkal küszködnek, vagy súlyos gondot jelent számukra a vizelet ürítése feltehetően szeretnének minél gyorsabban megfelelő minőségű szakorvosi ellátást igénybe venni. Legyen szó férfi vagy női páciensről érthető, ha a betegek nem szeretik a hosszú várólistákat, ezért magánrendelőben keresik a gyógyulást.

Ha szexuális életet nehezítő problémáról, esetleg megtermékenyítő képességgel kapcsolatos gondról van szó, nem pusztán csak a gyors segítség számít. A magas fokú szaktudás és ellátás mellett a páciens joggal várja el kezelőorvosától a teljes diszkréciót és az intimitást is.

Milyen problémával fordulunk leggyakrabban urológushoz?

A vese- (medence, vezeték), húgyhólyag, húgycső egészségét érintő problémákkal, illetve a nemi szerv (és/vagy herék, mellékherék, a prosztata, az ondóhólyag) betegségeivel urológust keressük fel. A gyulladásos folyamatok a köves megbetegedések, a húgyúti és nemi fertőzések, tágulatok és sipolyok, az urogenitális daganatok, a vizeletürítési és -tartási zavarok, a működési zavarok (erektilis diszfunkció) terén e szakág specialistái nyújtják az ellátást. A szakágon belül önálló területnek számít az andrológia (az úgynevezett férfigyógyászat), amely a reproduktív szervek betegségeivel, illetve sérülésével, fejlődési rendellenességével foglalkozik.

A legtöbb fejlődési rendellenesség a vizeletkiválasztó és a kiválasztáshoz kapcsolódó szervek terén fordul elő, a szervrendszeren belül leginkább is a vesét érintheti, e helyzetre a magzati fejlődés során előforduló zavarok adhatnak magyarázatot.

Férfiak esetében a leggyakoribb betegség a prosztata bántalma, mindkét nemet egyaránt sújtó probléma a vesekövesség, a húgyúti gyulladás, a vizelettartási probléma, illetve a jó- és rosszindulatú daganatos megbetegedés.

Ahhoz hogy megfelelő és megalapozott diagnózis születhessen, több lépcsőben történik a kivizsgálás. A laboratóriumba vérből, vizeletből, a nemi szervek váladékából küldhetnek mintát. A képalkotó vizsgálatok közül elsősorban az ultrahangot veszik igénybe az urológia területén, a továbbiakban kerülhet sor natív röntgenvizsgálatra (például a kő helyzetének tisztázására), kontrasztanyagos vizsgálatra (vénásan vagy a vizeletelvezető rendszerbe adva), CT (komputertomográfiás) felvételre, izotópvizsgálatra, de előfordul, hogy olykor érfestésre is szükség van. Az endoszkópos (száloptikás) vizsgálat a húgyvezető rendszer feltérképezésére is alkalmas.

Bizalom és biztonság

A szakorvos kikérdezi és meghallgatja páciensét, ezután, amennyiben szükséges sor kerülhet fizikális, labor, vagy képalkotó vizsgálatokra is. Ezek a vizsgálatok nem járnak fájdalommal egyedül akkor fordulhat elő némi kellemetlenség, ha a végbél felőli tapintás útján vizsgálják a prosztatát. A Róbert Rendelőt felkereső páciensek, azonban minden esetben részletes tájékoztatásban részesülnek a vizsgálatokat megelőzően és kérdéseik nem maradnak megválaszolatlanul.

Minden beavatkozás előtt konzultáció, személyre szabott, részletes tájékoztatás történik. A megfelelő szakmai és intézményi háttér – a maximális diszkréció mellett – teljes biztonságot garantál a hozzánk fordulók számára. A nagy gyakorlattal rendelkező specialisták, kiváló körülmények között gondoskodnak, az egyéni igényeknek megfelelő világszínvonalú ellátásról. Urológus foglalkozik a különböző vizelettartási és vizeletürítési problémáival is. Mivel az inkontinencia még ma is sajnos tabutémának számít, a betegeket sokszor még mindig megbélyegzik, az érintetteknek különösen nagy szükségük van az intézményünkben tapasztalható empatikus, türelmes, és tapintatos gondozásra.

A Medicina Egészségközpontban teljes körű diszkréció mellett fogadják önt, és nagyon jó hatékonysággal kezelik a merevedési panaszokkal, a fogamzóképesség zavaraival, a gyermekkori fejlődési rendellenességekkel hozzájuk fordulókat, és ellátják el a különféle sürgősségi urológiai eseteket is.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
Dr. Péteri László
Szerda
10:00-tól 14:00-ig
Dr. Váczi László
Csütörtök
16:00-tól 18:00-ig
Dr. Almási Mária
Csütörtök
07:30-tól 13:00-ig