Vissza

Hallásvizsgálat

A hallásproblémák megnehezítik a mindennapi életet, kizárhatják a beteget az ép hallásúak világából. Szerencsére ma már egyszerű, de pontos eredményt adó vizsgálatok, és remek terápiás lehetőségek érhetők el. 

Tovább

Egyre zajosabb világunkban hallásunk számos veszélynek van kitéve. Az audiológia a különböző hallászavarokban, fülzúgásban szenvedő betegek szakvizsgálata.
Korosztálytól függetlenül egyre gyakrabban találkozunk nagyothallással, beszédfejlődési, beszédértési zavarokkal, fülzúgással, és egyéb halláscsökkenéssel kapcsolatos problémával. Zajszennyezett életvitelünkkel az utcán, a munkahelyen, a közösségi terekben már fiatal korban veszélyeztetjük hallásunk épségét.

A halláscsökkenés megelőzése

Az audiológiai vizsgálatok egyike sem kellemetlen, sem fájdalmas. Elsősorban az egészség megőrzésére, a megelőzésre és az életmódbeli tanácsadásra helyezik a hangsúlyt. Az alapvizsgálatok között szerepel a hallásküszöb vizsgálat, akusztikus impedancia vizsgálat, és agytörzsi akusztikus válasz-vizsgálat is. Az audiológiai vizsgálat lehet szubjektív és objektív, attól függően, hogy szükség van-e a páciens közreműködésére, reakcióira és jelzéseire, vagy sem.

A legegyszerűbb, szakember által végzett vizsgálat a súgott és a társalgó beszéd. Mindezek után következnek a hangvillavizsgálatok, de a legpontosabb adatokat a kalibrált műszerekkel, hangszigetelt kabinban végzett audiometriás vizsgálattal kaphatunk. Ezután végzik a pontos diagnózis érdekében a küszöb feletti vizsgálatokat. Az ekkor felvett beszédgörbe a halláscsökkenés fajtáira ad választ a szakorvosnak, és elengedhetetlen a hallókészülék illesztésénél.

Az audiológiai vizsgálatsorozat részeként hallóideg-kifáradást kimutató vizsgálatokat, beszédészlelési és beszédértési vizsgálatokat is alkalmaznak, de használják a tympanometriás módszert is, amellyel kimutatható a negatív nyomás a középfülben.

Audiológiai szűrés a Medicina Egészségközpontban

Rendelőnkben tapasztalt és elkötelezett audiológus szakszemélyzet végzi a gyermekek és felnőttek korához alkalmazkodó szubjektív és objektív vizsgálatokat, a személyre szabott hallásgondozást. A hallókészülék illesztési- és az utógondozással kapcsolatos egyéb vizsgálatokat is modern, digitális műszerekkel végezzük, miközben különös hangsúlyt fektetünk az életmód-tanácsadásra és a megelőzésre is.