Vissza

Gyermekgyógyászat

Természetes, hogy gyerekünknek szeretnénk mindenből a legjobbat adni már újszülött kortól. Rengeteg kérdésünk van, aggódunk, ezért van szükségünk  gyermekszerető megbízható gyermekgyógyászra.

Tovább

A gyermekgyógyászat nagyon fontos területe az orvostudománynak, hiszen a gyermeki szervezet reakciói eltérnek a felnőttnél megszokottól. A gyermekkor minden szakaszának megvannak a maga sajátos betegségei. Az orvos feladata, hogy felismerje és kezelje ezeket a betegségeket.

A jó gyerekorvos a születéstől egészen felnőtté válásig végig kíséri a gyermek testi és lelki fejlődését, beadja a kötelező védőoltásokat és figyelmeztet a szűrővizsgálatokra. A szülő és az orvos közös feladata a gyermek egészségének megőrzése.

Mivel foglalkozik a csecsemő- és gyermekgyógyászat?

Már az élet első pillanatában neonatológus szakorvos vizsgálja az újszülöttet, és itt kapja a gyermek az első védőoltást a BCG-t. Ezután a szülők gyermekorvost választanak, ami nagyon fontos döntés. Az első időszakban minden hónapban kell a csecsemőt ellenőrző vizsgálatra vinni, majd egy éves kortól hat éves korig évente egyszer. Ilyenkor vizsgálja a gyermekorvos a testi és szellemi fejlődést, és amikor szükséges beadja a védőoltást.

A baba két hónapos korában a DTPa-IPV-HiB kombinált védőoltást kap, mely szamárköhögés, torokgyík, merevgörcs, járványos gyermekbénulás, szepszis, tüdőgyulladás, csontvelőgyulladás, gennyes agyhártyagyulladás ellen véd. Ezt ismételni kell 3, 4 és 18 hónapos korban, majd 3 és 6 éves korban a DTPa-IPV változatát adják. 15 hónapos korban MMR oltást kap a gyermek kanyaró, mumpsz és rubeola ellen, ezt 11 évesen ismétlik. Az utolsó kötelező oltás 14 évesen következik a hepatitisz B elleni oltás, és a BCG újra oltása – szükség esetén.

A csecsemős szülők leggyakrabban hasfájással (kólika) fordulnak orvoshoz, amely anyatejjel táplált babák esetében ritkábban tapasztalható.

A gyermekkor leggyakoribb betegségei a felső légúti megbetegedések (nátha, köhögés, hörghurut). Ezeket általában vírus okozza, az esetek többségében lázcsillapítás szükséges, ám emellett – sok folyadék fogyasztásával – más készítményre általában nincs szükség.

Az allergia, mint népbetegség a gyerekeket sem kíméli, ezenkívül nagyon gyakori a gyermekek körében az (allergiás) asztma, de mozgásszervi panaszok – mint rossz testtartás – is sok esetben ütik fel a fejüket.

A gyermek egészsége a legfontosabb

A Medicina Egészségközpontban egy helyen megtalálható az összes gyermekszakrendelés. A diagnózis felállításához és a szükséges kezelésekhez modern orvosi felszerelés áll rendelkezésre, amellyel az újszülött kortól egészen 18 éves korig terjedő időszakban az összes vizsgálat elvégezhető.

Komplex szűrővizsgálataink minden korcsoportnak megfelelnek, az előjegyzési idő rövid, ezért nem kell sokat várakozni. A fejlődési rendellenességek és betegségek korai kiszűrésére, babaszűrés áll rendelkezésre, melynek keretében csípőízületi valamint hasi és koponya ultrahang vizsgálatot végzünk. A diagnosztikai műszerek és felszerelések csecsemők kivizsgálására is alkalmasak. Nagyon fontos számunkra a korai diagnózist követő hatékony gyógykezelés.

A legmegfelelőbb terápia kiválasztásánál széleskörű gyermek-szakorvosi ellátás gondoskodik. A rendelőben csecsemő- és gyermek belgyógyászat, gasztroenterológia, sebészet, bőrgyógyászat, nefrológia, ortopédia, allergológia, szemészet, neurológia és tüdőgyógyászat áll ön és gyermeke rendelkezésére.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
Dr. Czinczok Márta
Szerda
16.00-tól 18.00-ig
Dr. Komlósi Piroska
Hétfő
08:00-tól 12:00-ig
Hétfő
16:00-tól 18:00-ig
Kedd
08:00-tól 12:00-ig
Csütörtök
08:00-tól 12:00-ig
Péntek
08:00-tól 12:00-ig
Dr. Madarasi Anna
Szerda
16:00-tól 18:00-ig
Dr. Beregszászi Márta
Szerda
08:30-tól 11:30-ig