Vissza

Bőrgyógyászat

 A legtöbb bőrbetegség a kellemetlen tünetek mellett esztétikai problémát is jelent, és emiatt akkor is kezelést igényel, ha egyébként az elváltozás önmagában nem veszélyes.

Tovább

A bőr közvetlen jelzést ad a szervezet általános állapotáról: a megjelenő elváltozások az egészség kényes egyensúlyának felborulására figyelmeztetnek. Abban az esetben, ha valamilyen konkrét panasza van, vagy bőrén elváltozást tapasztal, minél előbb forduljon szakemberhez, hiszen ezzel komolyabb betegségek is megelőzhetők. A bőr megbetegedéseit okozhatja többek között allergia, fertőzés, autoimmun betegség. A bőrelváltozásokra mindig fokozottan figyelni kell, mert rosszindulatúvá válhatnak.

Nemcsak bőrünk egészségének megőrzése miatt fontos a szakorvosi segítség. A bőrelváltozás gyakran komolyabb problémára utal, és valamely szervi betegség kísérőjelenségeként jelenik meg, így annak korai diagnózisához vezethet. A jó szakorvos ezekből a rendellenességekből következtet addig rejtve maradt betegségekre vagy azok előrehaladottságára. A legkülönfélébb rosszindulatú daganatok kialakulását például gyakran megelőzi a bőr vagy a nyálkahártya egy többé-kevésbé jól meghatározott klinikai állapota, amelyet rákmegelőző állapotnak nevezünk.

Kevesen tudják, hogy korunk egyik leggyakoribb betegsége a bőrrák ma már közel teljes biztonsággal gyógyítható, a gyógyulásnak azonban feltétele a korai felismerés, és a daganat szakszerű eltávolítása. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres bőrgyógyászati szűrés jelentőségét, és a szakorvosok tapasztalatának fontosságát.

Mivel foglalkozik a bőrgyógyászat?

A bőrgyógyászat, más szóval dermatológia az orvostudomány azon ága, amely a bőr, a köröm és a haj elváltozásaival, megbetegedéseivel illetve azok gyógykezelésével foglalkozik. A bőrgyógyászati betegségekhez számos allergiás, fertőzéses és daganatos jellegű betegség tartozik, mint például az akné, az ekcéma, a gombás bőrbetegség, a jóindulatú anyajegy vagy akár a bőrrák. A bőrgyógyász foglalkozik olyan gyakori betegségekkel, mint a körömgomba, a hajhullás vagy a fokozott szőrnövekedés.

Sajnos időnként az is előfordul, hogy a bőrgyógyászati tünetek csak a valódi problémák felszínét jelentik, és valójában valamilyen belső szervben kezdődött a betegség. Így a bőrgyógyászat közvetlen kapcsolatban van más orvosi szakterületekkel is.

A gyermek és fiatalkori aknés, ekcémás bőrelváltozások számtalan okra vezethetők vissza, kezelése nagy körültekintést igényel, de ma már több korszerű készítmény is hatékony segítséget nyújt. A későbbi életkorban számos jóindulatú bőrnövedék jelenhet meg a bőrön, melyek nagy része nyom nélkül eltávolítható.

A pikkelysömör nagyon elterjedt betegség és rendkívül kellemetlen tünetekkel jár. Számos, jól elkülöníthető típusát különböztetjük meg, amelyek nem csak megjelenési formájukban különböznek, hanem eltérő kezelést is igényelnek. A pikkelysömör nem gyógyítható, de megfelelő gyógyszerekkel a tünetek hatékonyan korlátok közt tarthatóak.

Az anyajegyek leggyakrabban a pubertáskor környékén alakulnak ki, és megjelenésük és méretük igen változatos lehet. Ezeket gyakran irritáció miatt vagy esztétikai szempontból, illetve megelőzés céljából ajánlott eltávolítani. Az anyajegyek egy részéből melanóma alakulhat ki, ezért nagyon fontos rendszeresen kontrollvizsgálaton ellenőriztetni. Kezdődő rosszindulatú elváltozás esetén a gyógyulás érdekében szükséges a minél korábbi műtéti beavatkozás.

A zavaró pigmentfoltok, májfoltok megjelenésének gyakran az erős napsugárzás az oka. A túlzásba vitt napozás viszont komolyabb egészségkárosodáshoz is vezethet, hiszen ez a bőrrák kialakulásának szempontjából nagyon fontos kockázati tényezőt jelent. Így azoknak, akik rendszeresen napoznak, vagy szoláriumba járnak, javasoljuk a rendszeres és gyakori szűrővizsgálatot.

Nehezen gyógyuló bőrsérülések, a szemölcsök elváltozásai, krónikus fekélyek, vagy fénylő csomók megjelenése bőrrákra utaló tünetek lehetnek. A bőrrák előfordulása összességében gyakoribb a férfiaknál, de a különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak a szőke hajúak, kék szeműek, világos bőrűek, szeplősödésre hajlamosak, vagy azok, akiknek sok, egyenetlen színű és alakú anyajegyük van.

A bőr fiatalításával kapcsolatos beavatkozásokkal az esztétikai bőrgyógyászat foglalkozik, amely a plasztikai sebészet területével rokon.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
Dr. Noll Judit
Hétfő
08.40-tól 11.00-ig
Kedd
10.40-tól 12.20-ig
Szerda
08.40-tól 11.00-ig
Csütörtök
08.40-tól 11.00-ig
Csütörtök
16.20-tól 18.00-ig

Kapcsolódó orvosok a rendelőben

Dr. Noll Judit
Bőrgyógyászat, Akne, rosa...