Vissza

Tympanometria

Figyelmetlen a gyermek, nem válaszol a kérdésekre? Magányos, nem szereti a társaságot? Lehet, hogy a viselkedésproblémák mögött halláscsökkenés áll, ami orvosolható! 

Tovább

Már újszülött korban megítélhető, hogy ép-e a gyermek hallása. A későbbiekben elvégzett, alapos vizsgálatok célja, hogy kiszűrjék az esetleges problémákat, például a középfülgyulladást vagy a halláskárosodást. Előfordulhat, hogy a szülők tévesen ítélik meg a problémát, figyelmetlenségnek, esetleg viselkedési zavarnak gondolják a gyermekük halláskárosodását. Az audiológián elvégzett dobüregi nyomásmérés, azaz a tympanometria segítségével időben kimutatható a vezetéses típusú halláscsökkenés.

A tympanometriás vizsgálat lényege

A fül belső szerkezetének külső, cső alakú részét, a hallójáratot a dobhártya zárja le, amelynek feladata a levegő rezgéseinek továbbítása a fül belsejébe. A dobhártyára ható nyomást a csigában található folyadék nagyobb nyomássá alakítja, így rezegteti meg az alaphártyát, és ezt a rezgést veszik át az idegvégződések.

Az objektív eredményt mutató tympanometria segítségével megmérhetjük a dobhártyán belül uralkodó nyomást, amely normális esetben kiegyenlített mindkét oldalon. Negatív nyomásnál a nyálkahártya ereiből a dobüregbe áttetsző vérsavó kerülhet, amely akut, kezelés hiányában krónikus középfülgyulladáshoz vezethet. Ez a betegség akár hallásromlást, vezetéses halláscsökkenést is okozhat. A vizsgálat alapfeltétele, hogy ne legyen sérülés, lyuk a dobhártyán.

A vizsgálat menete a következő: a készülékhez illesztett műanyag eszközzel lezárják a hallójáratot a fülkagylóban. Három csatornát használnak, az egyiken keresztül folyamatosan változtatják a nyomást a dobhártya külső oldalán, a második csatornán keresztül állandó hang jut a fülbe, a harmadik csatorna segítségével pedig megmérik a visszaverődő hang erejét. Normális esetben a dobhártya mindkét oldalán azonos a nyomás, ami azonban a dobüregben lecsökken, ha nem jut elegendő levegő a fülkürtön át az orrgaratból. Negatív nyomás esetén befelé húzódik a dobhártya, amely sárgás színűvé válik a savó miatt, megszakad a hallócsont láncolat és így vezetéses halláskárosodás alakulhat ki.

Várakozás nélkül a Medicina Egészségközpontban

Jól felkészült audiológiai centrum várja önt és gyermekét rendelőnkben, ahol előjegyzés mellett, várakozás nélkül elvégezzük a szükséges dobüregi nyomásmérést.