Vissza

Laborvizsgálatok

 A mai technikai lehetőségek mellett gyakran egy csepp vér is sok információt szolgáltat a szakértőnek. Azonban sokan nem szeretik a vérvételt: a látvány, a tű okozta fájdalom mind-mind ellenállást vált ki. Az sem kellemes, amikor órákig kell ücsörögni üres gyomorral arra várva, hogy végre sorra kerüljünk a laborban. A kellemetlenségek csökkentésének érdekében fontos az optimális betegút szervezés, és korszerű technikai megoldások alkalmazása.

Tovább

A vénás vérvételhez nem egyformán viszonyulunk: van, aki könnyedén túl van rajta, míg mások szabályosan félnek, rettegnek a labortól, erős hányingerük lesz, esetleg el is ájulnak, mert nehezen viselik a vért és a fájdalmat. A laborban dolgozóknak felkészültnek kell lenniük: empátiájukkal tudniuk kell kezelni a szorongóbb pácienseket is, megnyugtatni őket, mielőtt a tényleges beavatkozásra sor kerülne. Naponta rengeteg emberrel találkoznak, akik mind mások; tudják, hogy másképp kell bánni egy kisgyermekkel, egy idős, nehezebben mozgó beteggel, vagy olyannal, aki sérült vénával rendelkezik.

A labor szakemberei a vizsgálathoz szükséges mennyiségű vért steril környezetben tárolják. A vérmintát később elemzik, ez alapján készül a lelet.

Ahhoz, hogy a diagnózis minél pontosabb legyen, feltétlenül szükséges a korszerű felszerelés alkalmazása. A vizsgálati eredményeket befolyásolhatja a mintavétel óta eltelt idő, és az, ha nem megfelelő módon tárolják, szállítják a mintát tartalmazó kémcsöveket. Kiemelten fontos ezen feltételek szem előtt tartása. Sürgős esetben meghatározó tényező az idő, néhány órán belül mindenképp meg kell lennie az eredménynek.

Ha a vérképre kíváncsi a vizsgálatot végző orvos, akkor a sejtes elemeket nézik meg. Ezek a haematokrit, a haemoglobin és a vérsejtsüllyedés. Ha ionvizsgálat történik, akkor a só-és vízháztartás a lényeges az elemzés során. Az enzimek eredményei a máj állapotára utalnak. De előfordulhat az is, hogy a lipideket vagy a vércukrot vizsgálják.

A legmodernebb technológia mellett legfontosabb az ember

A Medicina Egészségközpontban odafigyelünk a háttérre: technikai eszközeink modernek és pontosan dolgoznak. Van haematológiai és alvadási automatánk, valamint beszereztünk egy olyan száraz kémiai automatát is, amelyet a NASA dolgozott ki eredetileg az Apolló-programhoz. Ez a berendezés pontosabb eredményt ad. Laboratóriumunkban nagyon sok figyelmet fordítunk arra, hogy a minta szállítása, tárolása megfelelő legyen, hiszen ha ezzel gond van, az az eredményt is befolyásolhatja. Minden kémcső hűtőbe kerül. A laborban három-négyszáz különböző elemzést tudunk elkészíteni, ügyelve a vizsgálati eredményeket befolyásoló tényezők kiküszöbölésére.

Az antibiotikumok felesleges alkalmazásától is meg tudjuk kímélni pácienseinket: a legkorszerűbb eljárásokat alkalmazzuk, így a gyorsteszt eredménye fél óra alatt elkészül. Ez megmutatja, baktérium okozza-e a panaszokat. Mikrobiológiai gyorsteszt használunk a főleg gyermekeket megbetegítő tüszős mandulagyulladás és más felső légúti betegségek esetén. Az influenza vírusának kimutatását is nagyon hamar meg tudjuk oldani, az eredmények 1-2 órán belül rendelkezésre állnak.

Esetenként ritkának számító laborvizsgálatokra is szükség lehet. Ekkor együttműködési szerződés keretében partnerintézmények segítségét vesszük igénybe. Tudjuk, hogy a fájdalmat is a minimumra kell csökkenteni, ezért egy igen vékony tűfajtával szereltük fel a labort. A várakozás nálunk ismeretlen: előre egyeztetünk a beteggel, így nálunk nem ül hosszan üres gyomorral a váróban senki. A vizsgálatokat azonnal elvégezzük, és így hamar megkezdődhet a hatékony gyógykezelés. Sőt, még a laboreredményért sem kell feltétlenül megvárni: egy e-mail cím megadásával kérhető az interneten keresztüli kiküldés is.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.