Vissza

Hallókészülék karbantartása

A jó hallókészülék komoly követelményeknek felel meg: esztétikus megjelenés mellett a legnagyobb hatékonyságot kell biztosítania. Ez ma már könnyedén megoldható és elérhető bárki számára.

Tovább

A halláscsökkenés majdnem olyan gyakori probléma, mint a szem romlása, mégis kevesen szánják rá magukat a vizsgálatra. Egyszerű megoldást jelentene a hallókészülék,  azonban a halláskárosodással élőknek csak tíz százaléka veszi igénybe.  Ha tapasztalt már olyat, hogy hallotta ugyan, ami ön körül történt, de nem mindent értett tisztán, valószínű, hogy hallásvizsgálatra van szüksége. A gond már fiatal korban kezdődhet, hiszen sokkal zajosabb világban élünk, mint az előző generációk.

Az ideális megoldás: hallókészülék

A halláscsökkenés kezdetben alig észrevehető, általában lassan és fokozatosan fejlődik ki. A hallással kapcsolatos problémák soha nem egyformák, ezért egyénileg kell megoldani őket. A hallókészülék feladata, hogy minden beszédrészt hallhatóvá tegyen anélkül, hogy a hallott hang átlépné a kellemetlenségi küszöb értékét. A hallókészülék főalkatrészei a hangvevő egység (mikrofon), az erősítő vagy processzor (mini computer) és a hangadó egység (hangszóró). A készüléket lehet az egyik, vagy akár mindkét fülben viselni.

Kétféle készülék van jelenleg forgalomban: digitális, illetve analóg. A készülék a fül mögött, a fülkagyló belső felszínén, vagy a hallójáratban helyezkedhet el. A hallójárati készülékek viselése kényelmesebb, ezek enyhe halláscsökkenés esetén használhatóak, mert nagy erősítésre nem képesek. A fül mögötti készülékek előnyei, hogy nem igényelnek annyi karbantartást, cseréjük, kezelésük egyszerű, erősítésük nagyobb, jobb hangminőséget biztosítanak.

Léteznek sebészileg beültethető hallókészülékek is - a fül mögötti csontba, a középfülbe, a középfül és a belső fül határán lévő kerek ablak membránjára, a belsőfülbe vagy az agytörzsbe juttatva el a hangot, és az elektromos impulzust. A páciensek általában a fülben viselhető készülékeket részesítik előnyben.

Általában olyan hallókészülék javasolt, amelynek akusztikai paraméterei leginkább megfelelnek az adott beteg halláscsökkenésének .

Személyre szabott megoldás a Medicina Egészségközpontban

A hallókészülék megbízható működését a viselés módja, időtartama és az ápolás színvonala határozza meg. Kórházunkban audiológus segítségével végiggondolhatja a hallókészülék használatának előnyeit, esetleges korlátait és az utógondozás folyamatát.

 A fülészeti alapvizsgálat mellett hallásgondozással, hallásküszöb vizsgálattal, hallókészülék programozással, cserével és tisztítással várjuk pácienseinket, a legkorszerűbb digitális technológiával és hallásvizsgáló szakszemélyzettel.