Vissza

Fülészeti vizsgálat

Fáj, zúg, csöng, bedugult? Kevés kellemetlenebb állapot létezik ezeknél a fülpanaszoknál. Akár kisgyerek, akár felnőtt életét keseríti meg, minél hamarabb érdemes fül-orr-gégészhez fordulni!

Tovább

A fülzúgás, vagy szédüléssel együtt járó kellemetlen érzés a fülben mind szükségessé teszik a fülészeti vizsgálatot. Ezek a tünetek nagyon gyakoriak zajos világunkban. Nem beszélve a csecsemő- és kisgyermekkorban jelentkező fülfájásról, amelyet leggyakrabban a külső hallójárat, vagy a középfül gyulladása okoz.

Hallójárat- és középfülgyulladás 

A középfülgyulladás felső légúti fertőzések következtében alakul ki, ezért utóbbiak megelőzése és megfelelő kezelése a legfontosabb preventív módszer. A betegséget olyan általános tünetek kísérik, mint magas láz, étvágytalanság, bágyadtság. A betegség diagnosztizálásához alapos fülészeti vizsgálatra van szükség.

A fülészeti vizsgálat fontos része a külső hallójárat, illetve a dobhártya megtekintése, amelyet fültükörrel végeznek. Középfülgyulladás esetén az orvos erezett, vérbő, elődomborodó dobhártyát lát, amit a dobhártya mögött felszaporodott gennygyülem. Ekkor sor kerülhet a "fül felszúrására", aminek célja ilyenkor az, hogy a dobhártyán ejtett kis metszésen keresztül kiengedjék a váladékot. Középfülgyulladás esetén a teljes körű vizsgálat része a tympanometria, amely a középfül állapotáról, a dobhártyán belüli nyomásról ad fontos információt.

A külső hallójárat gyulladását gyakran baktériumok okozzák, vagy felgyülemlett fülzsír. A leggyakrabban a nyári úszási idényben fordul elő. A fülzsír eltávolítható szakember segítségével, vagy a hallójáratot átöblítésével, vagy akár szívó segítségével.

Ha folyamatos fülzúgást tapasztalunk, a szakorvos megvizsgálja a hallójáratot és a dobhártyát. A főleg idős korban jelentkező szubjektív fülzúgás kezelhető hallókészülékkel vagy a hang elfedhetőségén alapuló maszkoló berendezéssel, antidepresszáns gyógyszerekkel és az ún. "biofeedback" technikával. A legfontosabb azonban a nyak rendszeres tornáztatása.

Teljeskörű vizsgálat a Medicina Egészségközpontban

Rendelőnkben teljeskörű fülészeti vizsgálatot végzünk, amely endoszkópos, mikroszkópos, ultrahangos hallásvizsgálatot, audiometriás készülék segítségével történő diagnózist foglal magába. Vizsgálatunk kiterjed arra is, hogy  impedanciamérő-készülékkel meghatározzuk, hogy a dobhártya megfelelő állapotban van-e.

Kivizsgáljuk, precíz eszközeinkkel még az olyan átmeneti halláskárosodást is kimutatjuk, mely megfázás esetén alakulhat ki. Rendelőnket a legmodernebb eszközökkel szereltük fel, amelyekkel biztonságos és nyugodt körülményeket teremtünk a hozzánk látogatók számára.