Vissza

Fogászati szűrővizsgálat a terhesség során

Szinte közhelyes a kismamák győzködése arról, hogy fogaikra várandósságuk alatt szenteljenek fokozott figyelmet. A legtöbb igényes nő fogsora ugyanis rendben van, ápolt, és akár még azt is gondolhatja, hogy ha megfelelően táplálkozik és ajánlott minőségű ásványi anyagot fogyaszt, akkor a fogaival nem lehet baj. A hiedelmekkel ellentétben a magzat NEM szívja el a kalciumot az anya szervezetéből . A várandósság fogakra irányuló rizikója legfőképpen a hormonok, és némileg a szokások megváltozása.

Tovább

A terhesség alatti változások hatása az anya fogazatára, szájüregére

A babavárás időszakában a női szervezet változásai nemcsak a mama életmódját változtatják meg, hanem számos, nem egyértelműen észlelhető módon közvetlenül a fogágy, szájüreg egészségét is.
A legegyszerűbb példa erre maga az étkezés megváltozása. A fokozott vágy az édes iránt, a nassolás nem egyedi eset az anyák körében. Ez egyet jelent a fokozott cukorbevitellel, fokozott plakképződéssel és ez által a szuvasodásért, a fogágy és az íny gyulladásáért felelős baktériumok elszaporodásával. Fontos tudni, hogy ezek a baktériumok természetesen megtalálhatóak a szájüregben. A változást a növekvő egyedszám okozza.
A másik fontos szempont a végbemenő hormonális változás. Ez hatással lehet a szájflóra összetételére sajnos néha a patogénebb (betegséget okozó) törzsek javára.
A hormonális változás egy másik tünete az, amikor az esetlegesen már fennálló, de panaszt, látható elváltozást még nem okozó régóta fennálló (idült) gyulladás a hormonszint növekedésével aktívvá válik. Ezt nevezzük terhességi gingivitisnek / fogágygyulladásnak.

A hormonok alakulása és jellegzetes szájüregi betegségek a terhesség idején

Az elsőt trimeszter végén a gonadotropin hormon megugrása, a harmadik trimeszter végén az ösztrogén és progeszteron szint emelkedése súlyosbíthatja a meglévő állapotot. Ez az állapot a teljesen egészséges ínyre nincs jelentős hatással, de itt is lehet számítani megnövekedett ínyvérzésre, a kapilláris hálózat burjánzása ez által enyhén fokozódó fogmozgathatóságra. Ezen állapot a szülés előtt intenzívebb, természetesen a szülés után helyreáll.
A másik ritkán ugyan, de előforduló ínytünet a terhességi vagy pyogén granuloma. Az erre fogékonyabb anyáknál a kapillárishálózat növekedése, a plakk, fogkő miatt a fogak között található ínypapilla erősen megdagad. Fontos kiemelni, hogy ez nem daganat, hanem egy intenzív gyulladásos reakció. A terhesség alatt konzervatív kezelést igényel, és szülés után jelentősen visszahúzódik.
A harmadik és egyben a legfontosabb állapot, ami jelentősen befolyásolhatja a születést a már korábban meglévő, és a hormonális hatásokra súlyosbodható fogágygyulladás. Tanulmányok sorozata igazolta, hogy a fogágybetegség lehetséges rizikótényezője a koraszülésnek. A koraszülő anyák íny alatti gyulladásos tasakjaiban fokozott mennyiségben találtak, káros gram-negatív baktériumokat. A szájüreg és ezen belül a fogágy tisztítása, az esetleg fennálló fogágygyulladás kezelése különösen fontos ebben az időszakban.

A fogorvos a babavárás idején éppoly nélkülözhetetlen a kismama számára, mint szülészorvosa

A kismamának tisztában kell lennie a saját szájüregi állapotával, hogy felkészülten érje a fenti tünetek esetleges megjelenése, de főleg azért, hogy időben gondoskodjon ezek elkerüléséért.
A szűrővizsgálatok legfontosabb pontja a fej-nyak régió, valamint a szájüreg, fogágy vizsgálata. Ez alapján személyre szabott szájhigiéniás tanácsadás történik, szükség esetén professzionális fogkőtisztítás. A második vizit alkalmával ezt újra ellenőrizzük. Megismételjük a tanácsadást, feltárjuk, melyek azok a pontok ahol esetleg szükség van további magyarázatra vagy kezelésre

Szülés után

A baba születése után általában a szájüregi tünetek, ínyelváltozások rohamosan csökkennek, ezen időszakban a fogak állapotának ellenőrzése fontos feladat. Itt el kell oszlatni azt az általános téveszmét, hogy a baba elszívta az anyukából a kalciumot. A fogak előforduló romlása a fent említett megváltozott szájflóra, és étkezési szokások eredménye.