Vissza

Fogászati szűrővizsgálat

Ha rendszeresen jár fogászati szűrésre, sokkal kisebb lesz az esély arra, hogy fájdalommal járó, komoly, drága beavatkozásra legyen szükség. A fogászatban is igaz, ami az egészségügy sok területén: a bajt egyszerűbb megelőzni, mint kezelni. 

Tovább

Ahhoz, hogy ne szégyelljünk mosolyogni, elengedhetetlen, hogy legalább évente egyszer elmenjünk fogorvosunkhoz ellenőrzésre. Nem csak akkor, ha baj van. A rendszeres ellenőrzés fontos, hogy a fogorvos idejében észrevehesse, ha beavatkozásra van szükség. A gyerekek fogaira fokozottan kell figyelnünk.

A fogászati szűrővizsgálat részei

A legrosszabb taktika a halogatás: a felnőtteknek minimum évente egyszer, a gyerekeknek félévente ajánlott felkeresni a fogászati rendelőt. Ha valaki nem tudja jól megrágni az ételeket - például foghiány vagy fájós fog miatt - számíthat valamilyen emésztőrendszeri betegségre is. A szájüregben előforduló daganatos betegségeket is legtöbbször a fogorvos fedezi fel a fogászati kezelés vagy szűrés során, már csak ezért is érdemes időnként elmenni fogászati ellenőrzésre. A kismamák speciális helyzetben vannak: a terhesség korai szakaszától kezdve gyakran kell megnézetni a fogaikat. Ezzel is hozzájárul a leendő anyuka a baba egészségéhez. Az orvos pontosan tudja, mely kezelések végezhetők el a várandós anyukánál.

A felnőttek szűrésénél az orvos átnézi a régi pótlásokat, töméseket, hidakat, koronákat, felméri, van-e szuvasodás, esetleg hol hiányzik az egész fog. Átnézi a nyálkahártyát, a szájpadlást, az ajkakat, az ínyt. Ha szükséges, ki is cseréli az elavult pótlásokat. A legtöbb kezdődő szuvasodásra, a fogszabályozás szükségességére is ekkor derül fény.

A fogászati szűrés minimális időráfordítással elvégezhető. Haszna azonban felmérhetetlen, különösen akkor, ha egy daganatos betegséget a fogorvos kezdeti stádiumában fedez fel.

Gondosság és szakértelem

A Medicina Egészségközpontban a szűrővizsgálatokra különösen odafigyelünk: hisszük, hogy orvosnak, betegnek is az a jobb, ha a bajnak inkább elejét vesszük. Szakorvosaink gyakorlottak, tudásuk szakmai körökben is elismert.

A fogászati szűrővizsgálatnak nálunk része a digitális panorámaröntgen: ezzel az orvos szabad szemmel nem észlelhető elváltozásokat is lát. Tanácsadással is pácienseink rendelkezésére állunk: orvosaink legjobb tudásuk szerint segítenek Önnek abban, hogy minél tovább megőrizhesse fogai épségét.

Amennyiben ránk bízza fogai ellenőrzését, érdemes összegyűjtenie korábbi fogászati kezeléseinek leleteit. Ha van régebbi fogröntgen felvétele, segítséget jelent, ha azt is elhozza.