Vissza

Fogpótlások készítése

A fogak elvesztésének számos oka lehet: baleset, betegség, a fogak elhanyagolása. Bármi is történt a múltban, nem kell hiányos fogsorral élnie. A fogorvos és fogtechnikus együttműködésével ma már esztétikus, természetes hatású lesz a fogsor fogpótlás után.

Tovább

A fogsor teljes vagy részleges hiánya nem csak kellemetlen látvány, de az egészségre is káros. Az emésztés ugyanis már a szájban elkezdődik: a rágás során az étel apró darabokra őrlése megkönnyíti a gyomor és a bélrendszer munkáját.

A fogsorok fajtái, használatuk

A műfogsor célja, hogy az elvesztett eredeti fogsort pótolja. A praktikum mellett az esztétika is fontos szempont: minél jobban hasonlít a műfogsor az eredeti fogakra, annál inkább kiszolgálja viselőjét. Előfordul, hogy csak a fogsor egy része hiányzik, ilyenkor a részleges fogsorkészítés a megoldás. Az úgynevezett teljes protézist az összes fog kihullása esetén ajánlják. Anyaga általában műanyag és fém ötvözete.

Akár részleges, akár teljes a pótlás, az első lépés minden esetben a mintavétel. Ilyenkor az orvos az állkapocs formáját, mintáját rögzíti. A harapási magasságot felméri, majd próba következik a nem végleges fogsorral. Ezután a fogtechnikus elkészíti a fogsort, majd a fogorvos rögzíti azt. A folyamat több hetet is igénybe vehet.

A részleges protézis esetében a meglévő fogakhoz rögzítik a pótlást. Ez történhet fémkapoccsal vagy úgynevezett rejtett horganyzással. Utóbbi szebb látványt nyújt. A horganyzás lehet rögzített vagy kivehető. Az elkészítés menete a két módszer esetén ugyanaz.

Mindkét esetben számolni kell bizonyos kellemetlenségekkel. Az arc izmainak, az egész szájnak meg kell szoknia a megváltozott fogsort. A fogsor sokaknak eleinte kényelmetlen, töri az ínyt, feszítő érzést is okozhat. Ennek ellenére folyamatosan hordani kell a kivehető fogsort. A rögzített teljes protézis esetén nem fenyeget az elmozdulás veszélye, de itt is hetekig tartó türelemre van szükség. Újra kell tanulni enni, beszélni, mosolyogni.

A műfogsor is alapos tisztítást igényel. A kivehető pótlásokhoz már léteznek speciális rögzítő- és tisztítószerek is. Ha valaki elmulasztja fogsora ápolását, akár fogkő lerakódásával is számolhat. Évente érdemes megmutatni fogorvosnak a protézist. Ez nem csak a fogsor ellenőrzése miatt szükséges, hanem azért is, hogy orvosunk a szájüreget is meg tudja vizsgálni.

A protézis anyaga sérülékeny, el is törhet. Nem ajánlatos azonban saját kezűleg barkácsolni, nehogy véglegesen sérüljön a műfogsor. Vannak esetek, amikor még javítható. Ha nem hiányzik egy darabja sem, meg lehet ragasztani, de ezt is bízzuk szakemberre. Sorozatosan nem javítható ezzel a technikával, ezért érdemes vigyázni rá. Ha úgy érzi, nem illeszkedik jól műfogsora, forduljon fogorvoshoz, aki azt megigazítja.

Szakértelem és minőség

A Medicina Egészségközpontban a szakemberek kizárólag minden minőségi kívánalomnak megfelelő alapanyagokkal dolgoznak. Elérhető a modern digitális panorámaröntgen is, így ha a műfogsor készítése közben bármilyen probléma felmerül, fogorvosaink azonnal utána tudnak járni a baj okának. Hosszan tartó beavatkozások esetén ajánljuk az altatást: ezt aneszteziológus szakorvos és szakasszisztens végzi. Ébredés után még néhány óráig megfigyelés alatt tartjuk a beteget, majd távozhat a rendelőből.

Mielőtt a vizsgálatra megérkezne, kérjük, legalább néhány órán át viselje a protézisét (természetesen csak akkor, ha orvosa nem ad más utasítást). Érdemes korábbi leleteit is előkészíteni, ezekből a kezelőorvos számos információhoz hozzájuthat.