Vissza

Fogászati röntgen

Sok fogászati problémának lehet elejét venni azzal, ha az orvos „belelát” a fogakba. A röntgen fontos eszköz a góckutatásban is. Korszerű gépekkel a vizsgálat a lehető legkisebb sugárterheléssel végezhető.

Tovább

A fogról készített röntgen nagy segítség a fogorvosnak, hiszen például egy korai stádiumban lévő szuvasodás nem mindig látható szabad szemmel. A régebbi tömések alatti rész, a gyökérkezelés vagy az állcsontban lévő problémák esetén is a röntgenfelvétel szükséges a jobb tájékozódáshoz.

A fogászati röntgen felhasználása és fajtái

A röntgenkészülék működésének alapja az, hogy a katódsugár áthatol szinte mindenen: ruhán, papíron, bőrön, a legtöbb fémen, kivéve az ólmot és a csontot. Így a felvétel elkészítése után látszik például a csont törése, rendellenes elhelyezkedése. A fog is csontból is van, elváltozásai jól láthatók a felvételen.

A fogászati röntgennek alapvetően két fajtája van: a kisröntgen és a panorámaröntgen. Az előbbi néhány fogról készít képet, és a hozzá tartozó gyökerekről, ínyről. Az utóbbi a teljes szájat mutatja, a fogakon kívül az állcsont szerkezetét, rendellenességeit, betegségeit is láthatóvá teszi.

A fogröntgen teljesen fájdalommentes, és csak esetenként kellemetlen. Megmutatja a kezdődő szuvasodást, sőt, más olyan elváltozást is képes az orvos a felvételen észrevenni, amely szabad szemmel nem látható. A röntgenkép a gyökér állapotáról is árulkodik: gyulladás, góc is észrevehető. A fogak közötti rész nem mindig látszik az egyszerű szájüregi vizsgálat során, mint ahogy a tömések alatti rész sem. A röntgen megmutatja, hol tart egy-egy fog a növekedésben, amikor ezek még csak az ínyben vannak. A felnőtteknél például a bölcsességfog növése gyakran okoz gyulladást, míg a gyermekeknél a maradandó fogak vizsgálhatók jól ezzel.

A röntgen elkészítése előtt a kismamáknak jelezniük kell, hogy babát várnak. Régebben ilyenkor nem ajánlották a felvétel elkészítését, különösen a várandósság első három hónapjában. Ma már vannak olyan korszerű berendezések, amelyek minimális sugárterheléssel dolgoznak, ezért, ha feltétlenül szükséges, akár várandósság alatt is használhatóak. A legújabb készülékek digitális képet alkotnak, nagyon hamar és pontosan kiértékelhetőek.

Gyors és pontos munka 

A rendelőben a legmodernebb digitális panorámaröntgennel várjuk pácienseinket, így minimális sugárterhelés mellett másodperceken belül készül el a felvétel. A képet számítógépre továbbítjuk, így az orvos még tovább tudja nagyítani,  míg az apró elváltozások is láthatóvá nem válnak.

Korábbi fogászati leleteik bemutatásával segíthetnek az orvosnak a kezelésben. Ha tudomásuk van gyógyszerérzékenységről, azt feltétlenül jelezni kell.

Amennyiben a rendelőt választja, biztos lehet abban, hogy orvosaink mindent megtesznek azért, hogy kezelése minél inkább fájdalommentes legyen. Ha kérdései vannak, ne féljen ezeket feltenni. Szakembereink legjobb tudásuk szerint fognak válaszolni. Mindenkinek egyéni megoldásra van szüksége, ezért személyes konzultációt biztosítunk, melynek alapján orvosával kiválaszthatja a legjobb kezelési módot.