Vissza

Fogfehérítés: otthon és a rendelőben

Napjainkban a tökéletes fogsor nem csak hiánytalan és rendezett, hanem vakítóan fehér is. A fog színét befolyásolja, hogy mit örököltünk szüleinktől, illetve, hogy fogyasztunk-e kávét, teát. Jó hír, hogy ma már mindenkinek lehet szép, fehér foga.

Tovább

Ha a természet nem áldott meg minket tökéletesen fehér fogakkal, a fogorvos tud ezen segíteni. A páciensek gyakran félnek a beavatkozástól, hiszen nem biztosak abban, hogy fájdalom és a fogaik károsodása nélkül juthatnak-e vakítóan fehér fogsorhoz. Sokan inkább nem kockáztatják az ép fogzománcot a fehérség kedvéért. Pedig a kettő nem zárja ki egymást.

Mitől lesz vakítóan fehér? 

Az, hogy a fog fehér vagy esetleg sárgás-szürkés színű, több tényezőtől függ. Egyrészt öröklött tulajdonság, másrészt életmódunk is okozhatja az elszíneződést. A kávé, a tea, az üdítők (színüktől függetlenül), a vörösbor fogyasztása mind nyomot hagy. Egyes antibiotikumok is jellegzetesen sárgára színezhetik a fogat. Amíg a fogsor nem egészséges, nem érdemes elkezdeni a fogfehérítő kezelést.

A fogfehérítés egyik népszerű módja az otthon történő kezelés. Ilyenkor a páciens drogériákban, gyógyszertárakban kapható szereket alkalmaz. Ezek a használati utasítást betartva ártalmatlanok, de legtöbbször nem nyújtanak végleges eredményt.

Ha orvoshoz fordul, több módszer közül választhat. Az egyik eljárás az oxidációs fogfehérítés. Ennek során nagy koncentrációban oxidálószert visznek fel a fogára, ez fájdalommentes, és szép fehér fogsort eredményez. A lágy részeket ilyenkor védeni kell, mert a szer károsíthatja például a nyálkahártyát, de a fogzománc épsége nem sérül.

A másik igen hatékony eljárás a lézeres fogfehérítés. Ezt csak fogorvos végezheti, megfelelően felszerelt rendelőben. A lézeres eljárás során a fog több árnyalatot is fehéredhet, minimális idő, akár 10 perc-fél óra alatt is. Gyakran alkalmazzák gyökérkezelés miatt elszürkült fog esetén. Előnye, hogy nem roncsolja a fogzománcot, és ha a páciens úgy kívánja, meg is ismételhető. Akár egyetlen fogon, de teljes fogsoron is alkalmazható. Fontos tudni, hogy a fehérítés csak egészséges fogakon végezhető el, tehát előtte érdemes betömetni, átnézetni fogsorunkat. A fogkövet is el kell távolítani. A lézeres fogfehérítés során a fogra felvitt anyagot a lézer fényével aktiválják. Létezik külső és belső változata is. A külső eljárás során a fog felszínére kerül a fehérítő anyag, míg a belső módszer esetén a fog belsejébe kerül. A lézeres fogfehérítésen átesett páciensnek érdemes otthon is fehérítenie a fogát, ezzel erősítve a hatást. Nem ajánlott egyes ételek-italok fogyasztása (például vörösbor), de a hölgyeknek kerülniük kell a rúzst is. A kezelés után a pácienseknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk fogaik ápolására.

Egészség és szépség egyszerre

A Medicina Egészségközpontban fontosnak tartjuk, hogy pácienseink esztétikum iránti igényét is kielégítsük. Komplex fogászati szolgáltatásaink körébe tartozik a fogfehérítés is, mert tudjuk: a fognak nem csak egészségesnek, hanem szépnek is kell lennie.

A fogfehérítés kevés időt vesz igénybe, így pácienseinknek nem kell otthagyni munkájukat, családjukat, szinte egy ebédidőben elvégezhető ez a fájdalommentes kezelés. Amennyiben minket választ, érdemes korábbi leleteit magával hoznia. Ha gyógyszerérzékenysége van, azt is jelezze a kezelőorvosának.