Vissza

Esztétikai fogászat

Ön is ismer olyan embert, aki alig mer nevetni, szégyelli kusza, girbe-gurba, esetleg hiányos fogsorát? A mai tömések, pótlások és más esztétikai megoldások teljesen természetes hatású, ép és szép fogsort biztosítanak.

Tovább

Egyre nagyobb az igény arra, hogy saját fogakat megtartva legyen minél szebb és szabályosabb fogsoruk. Ha pótlásra van szükség, korszerű technikával elérhető, hogy a pótlások minél jobban hasonlítanak az eredeti fogakhoz.

Mit nyújt az esztétikai fogászat?

A fogászatnak ez a speciális ága azokkal a módszerekkel, eszközökkel dolgozik, amelynek célja a fogsor szebbé, szabályosabbá tétele, természetesen úgy, hogy a fog minél kevésbé sérüljön.

Az egyik leggyakoribb panasz a fogak elszíneződése. Bizonyos élelmiszerek (például a kávé, tea, üdítők) és a dohányzás ezt a folyamatot gyorsíthatják, ám sok esetben a fog eredeti színe sem fehér. A fogfehérítés történhet lézerrel, vagy speciális anyag segítségével, amelyet a fogfelszínre visznek fel.

Az úgynevezett héjat akkor használják, amikor egy fog megsérült, egy része letört, vagy színe nagyon elüt a többitől. Valóban egy héjat alkotnak a fog körül. Alkalmazzák szabálytalanul álló fog esetén, de a két fog közötti túl nagy rés megszüntetésére is. Nagy előnye, hogy a fogat nem kell lecsiszolni, így nem sérül. A porcelánból készült héjat a fog felszínére ragasztják, az ajak felőli oldalon. Elkészítésének van direkt és indirekt módja is: az első esetben a fogorvos maga építi fel a héjat, a másikban egy fogtechnikus készíti el azt. A héj évek múltán is megőrzi szép színét és formáját.

Az esztétikai fogtömés rendkívül elterjedt. A régebbi amalgámtömések lassan a múlté lesznek: ezek fémtartalma gyakran beoldódott a fogakba, így azok szürkébbé váltak. Népszerűségüket annak köszönhették, hogy olcsó és tartós megoldást jelentettek. Az esztétikai tömés a foghoz alaposan rögzül, és színében sem üt el attól.

A hidaknál és a koronáknál is sokáig a fém alapanyag volt a jellemző. A régi koronák széle az ínybe ért, ez be is gyulladhatott. Ma már speciális kerámiát alkalmaznak, ami teljes egészében fémmentes. Plusz szél alkalmazásával elkerülhető, hogy a korona benyomódjon az ínybe. Színe a valóságos fog színéhez hasonló.

A fogászat ma már a fogpótlás azon módszerét is ismeri, amelyhez nem szükséges az egészséges fog lecsiszolása. A beépítendő fog mellett elhelyezkedő fogak speciális tartót kapnak, ez rögzíti a hiányzó fog pótlását.

Viszonylag új divat a fogékszer viselése. Apró kis ékszert ragasztanak a fogfelszínre, ami készülhet aranyból, drágakőből, vagy üvegből. A fogzománcot sem a fogékszer felhelyezése, sem levétele nem károsítja. Egy idő után magától is leesik.

Nincs ok félelemre!

A rendelőben nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésére. Nem érdemes a fogak kezelésével megvárni, amíg a problémák jelentkeznek. A régóta jelen lévő, kiterjedt szuvasodást, gyulladt gyökeret, hiányos fogsort nehezebb helyreállítani, mint egy-két időben felfedezett kis lyukat a fogzománcon.  A kezelés alatt az altatás lehetőségével is élhet a páciens: ezt aneszteziológus szakorvos és szakasszisztens végzi.

Ha úgy dönt, hogy minket választ, előzetesen gondolja át, mikor készültek a fogsorában lévő pótlások, tömések. Ha elhozza régebbi fogászati leleteit, azzal is sokat segít kezelőorvosának. A beavatkozások előtt részletes, mindenre kiterjedő tájékoztatást kap, hogy felelősségteljesen dönthessen fogairól.