Vissza

Kivehető fogpótlás készítése

A fogorvosok és a fogtechnikusok ma már a valódihoz teljesen hasonló pótlásokat képesek készíteni. A kivehető pótlások nem csak a harmonikus arcberendezés miatt fontosak: az egészséges emésztés miatt is szükség van a tökéletes rágásra.

Tovább

A fogak hiányozhatnak baleset miatt, de betegség is okozhatja a fogsor hiányát. A fogorvos mindig arra a megoldásra törekszik, amely a lehető legkevesebb beavatkozással jár, legkevésbé kellemetlen, de eléri a kívánt eredményt. A fogpótlás lehet kivehető vagy rögzített, de a fogsor állapotán is múlik, melyik felel meg leginkább a célnak.

A kivehető fogpótlás előnyei és hátrányai

A kivehető fogpótlások anyaga műanyag vagy fém lehet. Ma már az sem számít különlegesnek, ha egy fogsor egyik része kivehető, a másik része rögzített.  A kivehető részt a megmaradt saját fogakhoz rögzítik, kapcsok segítségével.

Gyakran alkalmazzák az ideiglenes fogsort, amelyet a páciens a végleges pótlása elkészültéig hord. Számos előnye van: a legfontosabb, hogy a több hét alatt, míg elkészül a végleges pótlás, a páciensnek nem kell takargatnia, szégyellnie a száját. A sebgyógyulást nem hátráltatja, és a megszokást is gyorsíthatja. A kivehető fogpótlás lehet teljes vagy részleges. A teljes változatot akkor alkalmazzák, ha a fogsor teljes egészében hiányzik, hiszen ilyenkor nincs hová rögzíteni. Ennek három része van: nélkülözhetetlen rész az alaplemez, ez a szájpadláshoz tapad. A kényelem és a könnyebb megszokás érdekében fontos, hogy a fogpótlás minél vékonyabb legyen. A műíny színében is a valódi ínyt utánozza. A fogak alkotják a harmadik részt. A részleges fogpótlás esetében ezek a részek még kiegészülnek a kapcsokkal és a híddal. (Ez utóbbi fixen rögzített.) Itt különösen kell figyelni arra, hogy színben és formában egyezzen a régi, saját és az új fogsor. A szakemberek ebben az esetben inkább a műanyagból készült fogakat ajánlják, mert nehezebben törik és könnyű.

A fogpótlások hátránya, hogy a betegtől nagy türelmet és kitartást igényelnek. Újra kell tanulnia beszélni, enni, mosolyogni. A páciensnek saját, új tükörképével is meg kell barátkoznia. A szájpadlást, ínyet is érinti a készülék, ezért irritációk előfordulhatnak. Előforduló panasz még a nyálkahártya-gyulladás, a szájpadláson előforduló problémák.

Nem szabad elfeledkezni az ápolásról: minden levétel után meg kell tisztogatni speciális fogkefével, fogselyemmel és nedvesen kell újra visszahelyezni a szájba. Sok páciensnek beválik a műfogsorrögzítők használata. Ez csökkentheti a nyálkahártya-irritációt is. Érdemes még kipróbálni a mentolos cukorkákat, ezek segíthetnek az esetleges kellemetlen íz érzését leküzdeni.

Empátia és emberközpontúság a Medicina Egészségközpontban

Fogászaink szakértelme segítségével Ön is újra azok közé tartozhat, akik nyugodtan mernek mosolyogni, társaságban enni. Ha egyetlen saját foga sincs betegség vagy baleset miatt, akkor is van megoldás az Ön számára. Tudjuk, hogy sokan nagyon szoronganak a kezelések előtt. Ha nagyobb beavatkozás vár Önre, nálunk számíthat az altatásos fogászatra is. Itt aneszteziológus szakorvos és szakasszisztens végzi az altatást. Néhány órával az ébredés után a páciens haza is mehet.

Mielőtt felkeresi szakorvosunkat, érdemes összegyűjteni korábbi leleteit. Ha van régebbi fogpótlása, azt is hozza magával. Ha a viseléssel kapcsolatban vannak problémái, szakembereink ebben is tudnak segíteni a kényelmesebb viselet érdekében.