Vissza

Fogászat

Ki mer felhőtlenül nevetni, ha nem tökéletes a látvány? A szép és egészséges fog vonzóbbá, sugárzóbbá tesz. Még igen gondos fogápolás mellett is előfordulhatnak olyan problémák melyek fogorvosi beavatkozást igényelnek.

Tovább

Fogorvosi székben ülni felnőttek sem szeretnek. Hiába tudjuk, hogy a rutinellenőrzés nem fáj, mégsem megyünk szívesen. A rendszeres fogászati kontroll során a szakember nemcsak a lyukadó fogat veszi észre idejekorán, hanem a szájüreget érintő betegséget is diagnosztizálhat. A szabálytalan fogsor beszédhiba okozója is lehet.

A fogak épsége nem egyszerű hiúsági kérdés: az emésztés ugyanis már a szájban elkezdődik a rágással. Elég egy fognak lyukasnak lenni ahhoz, hogy tönkremenjen a napunk. A fájdalom akadályoz mindennapi teendőink elvégzésében, zavarja a munkánkat, megnehezíti az étkezést és a nyugodt pihenést. Egyetlen fog is tönkreteheti a nyaralást, kikapcsolódást, munkát.

A fogorvos nem csak húz és töm

Nemcsak azért megyünk fogorvoshoz, hogy betömje, kihúzza a beteg fogat. Idetartozik a fogak környezetének kezelése, a szájüregi betegségek diagnosztizálása. Épp ezért nagyon fontos, hogy évente legalább kétszer meglátogassuk a fogorvost, mert a szűrések lehetőséget adnak a problémák korai felismerésére.

Köztudott, hogy a gyermek, a fiatal, a felnőtt és az idős test másképp működik, és a várandósság is szó szerint más állapot. A száj, a fogak is változáson mennek át. Az ínygyulladás idővel gyakoribbá válik. Vérző, duzzadt, érzékeny íny jellemzi. Könnyen megelőzhetjük ezt a kellemetlen állapotot, ha a fogkövet ellenőriztetjük, leszedetjük a fogorvossal: ugyanis a fogkő és a fogakon, szájüregben jelen lévő baktériumok okozzák az ínygyulladást.

A másik leggyakoribb probléma a fogszuvasodás. Ez is szorosan összefügg a szabálytalan formával: jobban megtapad a lepedék, a rágás sem tökéletes. A megfelelő rágás azért is fontos, mert az öntisztulást is segíti, a rágás nehézsége is vezethet fogágy-betegséghez, fogszuvasodáshoz. A kezeletlen fogszuvasodás  fogbél-gyulladás, vagy akár gyökérhártya-gyulladás előidézője is lehet. Ha a betegség következménye fertőzési góc, azt gyökérkezeléssel, fogtöméssel, végső esetben a műtéttel kell orvosolni. A fogorvos általában megpróbálja megmenteni a beteg fogat, ám ha ez nem lehetséges, kihúzza. A foghiány esztétikai szempontból sem előnyös, ám, ahogy a fentiekből következik, rágási nehézségekhez, így további fogászati és belgyógyászati betegségekhez vezethet.

Szűrés jó hangulatban

Minden évben ajánlatos kétszer meglátogatni a fogorvost akkor is, ha nincs panasz. A Róbert Rendelőben tisztában vagyunk azzal, hogy a fájdalmakat jobb megelőzni, mint kezelni, ezért a fogászati szűrésünk mindenre kiterjed. Szakembereink alaposan átvizsgálják a szájnyálkahártyát, az ínyt, ellenőrzik a fog deformálódását, elvégzik a szájüreg rákszűrését, ha szükséges, panorámaröntgent készítenek és dentalhigiénés tanácsokkal látják el betegeinket. Átnézik a meglévő töméseket, a pótlásokat, a fogágyat, a harapási viszonyokat.

Babaváróknak fokozottan ajánlott a szűrés. Centrumunk egy helyen biztosítja a fogászati szolgáltatásokat: szűrés, tanácsadás, tömés, pótlások. A legmodernebb technikákat alkalmazzuk: UH fogkő-eltávolítás, fogfehérítés lézerrel, és az esztétikai fogtömés is elérhető.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C
Dr. Balázs András
Hétfő
09:00-tól 18:00-ig
Kedd
09:00-tól 18:00-ig
Szerda
09:00-tól 15:00-ig

Kapcsolódó orvosok a rendelőben

Dr. Balázs András
Fogászat...