Vissza

Vizeletvizsgálat

A vérvizsgálat mellett a vizeletvizsgálat a diagnosztika legfontosabb és legegyszerűbb eszköze. Igen sokféle információval szolgál: kimutatja a fertőzéseket okozó baktériumokat, vírusokat, a vizeletben lévő vért, cukrot vagy fehérjét, ami alapján az orvos különböző betegségekre, gyulladásra következtethet.

Tovább

A vizelet színét, szagát, de még az ízét is már az ókortól kezdve vizsgálták a betegeknél. A vizeletet a vese választja ki és a vese a felelős az anyagcsere bomlástermékeinek eltávolításáért, bizonyos gyógyszerek és mérgező anyagok kiválasztásáért, így a vizelet elsődleges információval szolgál a vese állapotáról. De a vizelet segítségével kimutathatóak a húgyúti fertőzések, a prosztata- vagy vesegyulladás, a máj és az epe megbetegedései, vesekő vagy vesehomok jelenléte, de a daganat nyomai is. A vizelet színe legtöbbször szalmasárga, áttetsző, víztiszta, de lehet sűrűbb, sötétebb színű is. Amikor zavaros, az vér vagy gennysejtek jelenlétére utal.

Vizeletvizsgálatot, vérvizsgálattal együtt, mindenkinek érdemes elvégezni 30 éves kor fölött évente egyszer, vagy túlsúly, magas vérnyomás illetve cukorbetegség esetén, és annak is, aki folyamatos gyógyszerszedésre kényszerül, vagy szteroidkezelésben részesül. Vannak azonban bizonyos közérzeti jelek is, mint például fáradékonyság, látászavarok, fejfájás, fülzúgás, általános rossz közérzet, véres széklet vagy vizelet, melyek esetén érdemes késlekedés nélkül, azonnal elvégeztetni a laborvizsgálatot.

A vizeletmintát tesztcsíkkal illetve kémiai anyagokkal vizsgálják. A benne lévő üledéket centrifugálással különítik el, így megfigyelhetővé válnak a különböző sejtek és mikroorganizmusok.

A reggeli első vizelet a legkoncentráltabb, ez jelzi leginkább, ha valamilyen rendellenesség van a szervezetben, így a vizsgálatok elvégzéséhez ez a legmegfelelőbb, bár nem csak ezzel érhető el érvényes eredmény. Mennyiségét tekintve nem kell túlzásba esni, elegendő egy-másfél deciliter. A pontos diagnózishoz ajánlott a vizelet ürítése előtt a húgycső környékét nedves törlőkendővel lemosni, így nem kerülhetnek különböző mikroorganizmusok, nőknél esetleg menstruációs váladék a vizeletbe. Férfiaknál a fityma, nőknél a hüvely gyulladása is befolyásolhatja az eredmény pontosságát.