Vissza

Máj és hasnyálmirigy vizsgálat

A máj és a hasnyálmirigy megbetegedéséhez több ok is vezethet. Nagyon veszélyes állapotba is kerülhet a beteg, ezért fontos az enzimértékek változásának rendszeres nyomon követése.

Tovább

Egyes enzimértékek eltérései hasznos információkkal szolgálhatnak a hasnyálmirigy- és májfunkciók mértékéről. A májsejt károsodásának feltérképezésére a GGT szintjének vizsgálatát használják, amely egyértelműen jelzi a krónikus alkoholfogyasztást is. Ez az enzim így lehetővé teszi az alkoholról való leszokás ellenőrzését.

Érdemes odafigyelni a szérum glutamat-piruvat-tranzamináz (SGPT) enzim mennyiségére, amely heveny és idült májbetegségek esetén a normálisnál magasabb. A SGOT a májban és a szívizomban megtalálható enzimet jelöli. A laboreredmények értékelésekor az orvosnak oda kell figyelnie az SGOT/SGPT arányának változásaira is.

A szénhidrát anyagcserében játszik szerepet az LDH enzim, szintjének ismerete segít a májáttétek diagnosztizálásában. A hasnyálmirigy gyulladásának jellemző tünete a hasnyálmirigy-enzimek (pl. tripszin) szintjének megemelkedése a vérben.

A Medicina Egészségközpont szakemberei a korszerű technikai feltételek között végzett, gyors és alapos vizsgálatok után részletesen beszámolnak önnek a kapott eredményekről.