Vissza

Csontanyagcsere vizsgálat

A szilárdságukat vesztő, rugalmatlan csontok könnyen törnek, repednek. A csontok sűrűségének vizsgálata megmutatja, milyen állapotban vannak, milyen kezelés szükséges.

Tovább

A belgyógyászati, reumatológiai panaszok kivizsgálásakor az alapeljárásnak számító vérvizsgálatok mellett csontsűrűség-mérést végeznek. Kóros állapotban ugyanis a csontoknak mind a szervetlen, mind a szerves állománya csökken, a szilárdságukat vesztő, rugalmatlanná váló csont pedig akár külső behatás, trauma nélkül is reped, törik.

Mi történik a csontanyagcsere-vizsgálat során?

A vizsgált csont sűrűségének (denzitásának, BMD) és ásványi anyag tartalmának (BMC) mérésével nyomon követhető a csontok állapota. A mérés általában a csípőcsonton és az ágyéki gerincen történik. A néhány perces vizsgálat után az asszisztens, az orvos szoftverek segítségével elvégzi az értékelést. Az ágyéki gerinc csigolyáinak csontsűrűsége egyenként mérhető, a csípőcsont különböző területeire külön adat vonatkozik.

Újabban a WHO által javasolt, százalékos töréskockázat számítást (FRAX, Fracture Risk Assessment Tool) végzik a denzitometriás laborokban, a számításhoz szükséges adatok: a beteg testsúlya, magassága, a megelőző törések száma, helye, dohányzási szokásai, és a DEXA-val mért csípőtáji csontsűrűség T-score értékben.

 Részletes magyarázat

A megbízható diagnózis gyors felállításához elengedhetetlen a műszeres csúcstechnológia alkalmazása. A Róbert Rendelőintézet jól felszerelt laboratóriumában a hematológiai és alvadási automata mellett, az Apolló-programban használt (NASA-fejlesztés) módszer továbbfejlesztéseként működő száraz kémiai berendezés garantálja a mérések pontosságát. A laborban 3-400-féle vizsgálatot tudnak elvégezni.

A rendszeres szűrésen való részvétel segítségével még időben be lehet avatkozni, amikor a csonttömeg vesztése még nem vált kóros mértékűvé. A rendelőben lévő magas precizitású, alacsony dózissal működő készülék megfelelően alkalmas a teljes test csontsűrűségének és ásványi anyag tartalmának mérésére.

A páciensnek megnyugtató lehet, hogy kórházunkban a leletek hamar elkészülnek, az orvos – a laboreredmények alapján – minden részletre kiterjedő, körültekintő magyarázatot tud adni a csontok állapotáról, és mielőbb megkezdheti a szükséges terápiát.