Vissza

Vérkép, véralvadás vizsgálata

Bár nem szeretjük, ha vért vesznek tőlünk, muszáj elfogadni a kellemetlenségeket, hiszen kezelőorvosunknak fontos információt ad vérvizsgálatunk minden adata.

Tovább

A tesztek között első helyen álló vérképanalízis a vérszegénység, a gyulladások, a vérzéses állapotok és a vérképzőszervi daganatok felismerésében játszik szerepet.

Vérképelemzéskor több kiegészítő tesztet is végeznek, hogy összhangban vannak-e a különféle laborértékek. A plazma sejtes elemeinek arányáról ad felvilágosítást a hematokrit meghatározása, amit csak a vörösvérsejtszámmal együtt szabad értékelni, ahogy a vérpályán belüli oxigénszállításban részt vevő hemoglobin eredményét is.

A süllyedés mérése során a vér alakos elemeinek - egységnyi idő (1 óra) alatt - egy speciális csőben történő ülepedését vizsgálják. Daganatosoknál gyorsabb, de a gyorsult süllyedés mást is jelezhet, pl. gyulladást, vérszegénységet, autoimmun betegséget vagy terhességet.

A véralvadás mechanizmusa hajszál-, vissz-, ütőeres (kapilláris, vénás, artériás) vérzésnél azonos. Az érfal sérülése és a környező szövet roncsolódása mentén a szervezet reflexes érösszehúzódással védekezik, csökkentve az ide érkező vér mennyiségét. Később kocsonyás anyag keletkezik, ami rög (thrombus) képzésével zárja el a vér útját.

A Medicina Egészségközpontban egyeztetett időpontban, várakozás nélkül történik a vérvétel, a páciensnek ideje sem marad a szorongásra. Az eredményeket gyorsan kézhez kapja, így hamar megkezdődhet a terápia.