Vissza

Ultrahang vizsgálatok (gyermekeknek is)

Ultrahanggal vizsgáljuk a hasi és kismedencei szerveket, pajzsmirigyet, egyéb lágyrészeket, emlőt, nyaki és végtagi ereket. Csecsemőkorban, (a nagykutacs záródása előtt) koponya  illetve a csípő ultrahangot lehet végezni szűrés céljából.  Az ízületek állapota is megítélhető UH vizsgálattal. Az ultrahangnak és a vizsgálathoz használt gélnek nincs káros hatása a szervezetre. Fájdalommentes és minden életkorban elvégezhető. Tovább

Hasi és kismedence áttekintő UH

során a hasi szerveket (máj és epeutak, hasnyálmirigy, lép  vesék és húgyutak, valamint húgyhólyag és környezetét, kismedencei szerveket méh és petefészek régiót, uraknál a prosztatát)  vizsgáljuk. Kimutatható hasűri szabad folyadék, epe illetve vesekő .

 

Duplex  UH (végtagi és nyaki erek, szükség esetén vesearteria, férfi nemiszervek erei)

A vizsgálat során az erek átjárhatóságát, az érfalak állapotát, esetleges szűkületeket, keringési elváltozást mutató képleteket  illetve a vizsgált szakasz keringési paramétereit detektálják.

 

Emlő és axilla UH

30 éves kor alatt szűrő jelleggel, illetve 35 éves kor felett a komplex emlővizsgálat részeként  alkalmazzák. Az emlők mirigyállományát esetleges elváltozásait (cysták, fibroadenomák stb.) mutatja. Az axilla (hónalj) vizsgálata során az esetleges megnagyobbodott nyirokcsomók   kerülnek látótérbe.

 

Here UH vizsgálata

képet kapunk a herék és mellékherék állapotáról.

 

Lágyrész UH

minden testtájék  lágyrészeinek  elváltozásainak megítélésére használjuk.

 

Ízület UH-val

a térd, váll, és végtagi ízületek  elváltozásának diagnosztizálására alkalmas. Láthatók vele a szalagok sérülései, folyadékgyülem, gyulladásos jelek, degeneratív elváltozások.

 

Koponya UH  vizsgálat

csecsemő korban a nagykutacs záródása előtt szűrő jelleggel  ajánlott  az elvégzése, képet kapunk az agyállományról és az agykamrákról. A  Róbert Rendelőben hasi UH-val együtt ajánljuk 6 hetes korban.

 

Pajzsmirigy UH

a pajzsmirigy nagyságáról, szerkezetéről, esetleges elváltozásairól (göb, gyulladás stb.) kapunk képet.

 

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálatok túlnyomó részben fekvő helyzetben történnek. A vizsgálatot végző radiológus a vizsgálat előtt tájékoztatja a pácienst, hogy mennyire kell levetkőznie, illetve milyen ékszereket kell levennie. A vizsgálat során testhőmérsékletű gél használata szükséges, mely vízoldékony, és a vizsgálat után papírvattával könnyen eltávolítható. A vizsgálat közben a radiológus folyamatosan kooperál a pácienssel, a vizsgálat során kérheti a testhelyzet változtatását, légvétel visszatartását, végtagok mozgatását stb.

Egy testrégió vizsgálata kb. 20 perc vizsgálati időt igényel.

A vizsgált szervekről szükség szerint a vizsgálatot végző orvos képeket rögzít illetve nyomtat, amit a páciens, a vizsgálat után az írásos lelettel együtt megkap.

 

Hasi és kismedencei UH vizsgálat előtt 6 órával, enni, dohányozni és rágógumizni nem szabad. Mivel a vizsgálatot legoptimálisabb tele hólyaggal végezni, ezért a vizsgálat előtt 1 órával, bő fél liter szénsavmentes vizet ajánlott fogyasztani.

A többi UH vizsgálat nem igényel előkészületet.

Ultrahang gyermekeknél

Csecsemőkori fejlődési és mozgászavaroknál az ultrahangvizsgálat adhat információt.

Ha a gyereknek fáj a hasa, hányingere van, hány, vizeletproblémák, fertőzések, táplálkozási gondok jelentkeznek, hasi ultrahangvizsgálatra lehet szükség. Lehetőség van a hasüreg, egyes mellkasi szervek, fiúknál here, valamint egyéb lágyrészek ultrahangvizsgálatára, melynek során a képalkotást más-más kiképzésű vizsgálófejjel végzik.

A Róbert Rendelőintézet csecsemő-ultrahangszűrése magában foglalja a hasi, koponya- és csípővizsgálatot, lehetőség nyílik több veleszületett rendellenesség korai megállapítására, akár 6 hetes kortól.

Speciális gyermek-ultrahangvizsgálatokra (nyaki, here, belek) is lehetőség van, amennyiben ilyen jellegű panasszal érkeznek hozzánk.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Csütörtök
8.00-tól 13.30-ig
Csütörtök
15.00-tól 18.00 (páratlan héten)-ig
Szerda
08.00-tól 14.00-ig