Vissza

CT és MR vizsgálatok

A daganatos megbetegedések alapvető képalkotó vizsgálatának számító gyors és pontos CT/MR eredmény akár életet is menthet, amennyiben időben elérhető.

Tovább

A CT/MR diagnosztika ma az orvostudomány olyan speciális eszköze, mely sokat segít a diagnózis megállapításában és a szükséges beavatkozás meghatározásában.

A CT és MR számítógépes rétegvizsgálat készítését jelenti a test bármely részéről. A CT vizsgálat (komputertomográfia) röntgensugarakkal végzett speciális felvételi eljárás, mely a hagyományos röntgenképnél sokkal részletgazdagabb képet ad az agy, a mellkasi és a hasi szervek, a csontok, valamint az izomrendszer gyulladásos és daganatos elváltozásairól. A vizsgálat során a beteg egy hengerben fekszik, amelyben egy röntgensugarakat kibocsátó egység fordul körbe. A gép a test metszeteiben megméri, hogy milyen mértékű a sugár elnyelődése. Érfesték beadása után a kívánt terület érhálózatát is szépen ábrázolja. A szív vizsgálatához speciális CT készülék szükséges, annak folyamatos mozgása, a szabálytalan szívverés miatt. A CT vizsgálat gyors, fájdalommentes, de terhes nőkön vagy terhesség gyanúja esetén nem végezhető el.

Az MR készülék elektromágnesesség felhasználásával készít rétegfelvételeket a testünkről. Kiemelten fontos az idegrendszer (agy, gerincvelő) és a gerinc (pl. porckorongsérv) vizsgálatára. A vizsgálat sugárterhelést nem jelent a szervezet számára, ám a páciens testébe beültetett mágnesezhető fém kizáró ok a vizsgálat elvégzésére. Speciális területe a szívizom életképességének ellenőrzése. Segít eldönteni, hogy egy adott, nem mozgó szívterület elhalt szívizmot tartalmaz, vagy a súlyosan károsodott vérkeringés okozza a problémát.

A vizsgálatokat altatásban vagy nyugtatóval, az előzetes szakorvosi konzultáció után, azonnal végzik partnereink. Az idegőrlő várakozás elkerülése érdekében előre időpontot egyeztetünk önnel.

A vizsgálatokat más helyszínen, de soron kívül, azonnal biztosítjuk azok számára, akiknek állapota a sürgősséget indokolja.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Csütörtök
8.00-tól 13.30-ig
Csütörtök
15.00-tól 18.00 (páratlan héten)-ig
Hétfő
08:00-tól 19:00-ig