Vissza

Röntgenvizsgálatok

A röntgenvizsgálat az egyik legismertebb képalkotó eljárás. Segítségével orvosunk olyan információkat szerezhet testünk belsejéről, amelyeket más diagnosztikai eljárás nem tesz lehetővé. A vizsgálat egészségkárosító hatása elenyésző, ha korszerű gépet használnak, és szakszerűen dolgozó, jól képzett szakemberek végzik a vizsgálatot. Tovább

 

Csontoktól a lágyrészekig

A röntgengép ionizálós sugárzást használ arra, hogy képet alkosson szervezetünk nem látható részeiről. Az ionizáló sugárzás bizonyos szint fölött káros lehet, de a mai korszerű röntgengépek használata már alacsony terhelést jelent a szervezetre. Bár az utóbbi évtizedekben sokat fejlődött a technológia, egyre kisebb dózissal dolgozunk, mégis csak akkor készítünk röntgenfelvételt, ha a vizsgálattal kapott diagnózis és információ haszna nagyobb, mint a vizsgálat kockázata. Indokolt esetben bármely korosztálynál végezhető röntgenvizsgálat.

Röntgen felvételt  a csontok, ízületek fájdalma, baleseti csontsérülés gyanúja esetén illetve törések gyógyulásának kontrollálásakor, valamint mellkas panaszok, illetve elváltozások tisztázására végzünk. Tüdőszűrés minden évben egyszer javasolt.

Így készül a röntgenfelvétel

A vizsgálat előtt a röntgenasszisztens tájékoztatja a pácienst arról, hogy mely ruhadarabot, ékszert kell levenni a felvétel idejére, illetve arról, hogy a felvétel állva, ülve vagy fekve fog elkészülni. Az asszisztens jelzi, hogy mikor van szükség teljes mozdulatlanságra, nagy levegővételre vagy más együttműködésre. A vizsgálaton kívül eső testtájakat sugárvédelem céljából megfelelő védőeszközzel takarjuk le. Intézetünkben digitális (foszforlemez) technikával készítjük a felvételeket, melyeket a páciensek CD-n kapnak kézhez. A felvétel elkészítése után az asszisztens kidolgozza a felvételeket, melyeket radiológus orvos értékel ki. Az értékelést a páciens kinyomtatva kapja kézhez.

Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy további képalkotó vizsgálat (CT, MR, PETCT) szükséges, a pácienssel megbeszélve, szerződött partnerünknél, külső helyszínen  a kért vizsgálatot elvégzik.

 

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Csütörtök
8.00-tól 13.30-ig
Csütörtök
15.00-tól 18.00 (páratlan héten)-ig
Hétfő
08:00-tól 19:00-ig
Kedd
08:00-tól 14:00-ig
Szerda
08.00-tól 14.00-ig