Vissza

Mammográfiai vizsgálat

  Ha egy nő a mellében fájdalmat, csomót észlel, legelső ami eszébe jut az emlőrák. Minden 4. nő fordul emlőpanaszokkal orvoshoz, szerencsére a panaszok hátterét nagyon kis százalékban képezik rosszindulatú betegségek. Az esetek túlnyomó részében jó indulatú elváltozásról van szó, mely sokféle lehet ( ciszta, jóindulatú daganat, emlőgyulladás stb.) Képalkotó vizsgálattal már pár mm-es elváltozások is észlelhetők. Az időben felfedezett emlőrák gyógyítható! Tovább

Komplex szűrővizsgálat

A szakmai ajánlás 35 év fölött javasolja a mammográfia elvégzését. Fiatalabb nőknél, ha családi halmozódás vagy bizonyos elváltozások miatt a mell tüzetes vizsgálatára van szükség, radiológus szakorvos jóváhagyásával elvégezzük a mammográfiát.

A mammográfia alacsony energiájú ionizáló sugárzással történik. A többi testrészt megfelelő védőeszközzel takarja le az asszisztens. A vizsgálat álló helyzetben folyik, mindkét mellről kétirányú d
igitális felvétel készül. Szükség esetén célzott, nagyított felvételt is kérhet a radiológus. A vizsgálat alatt az asszisztens rövid időre  egy erre kifejlesztett műanyag lappal enyhe nyomást gyakorol az emlőre.
A képek kidolgozása után a radiológus áttapintja a mellet, majd ultrahang vizsgálat is készül. Ez után írásban értékeli az eredményeket. Kérdéseire a páciens érthető és kimerítő választ kaphat munkatársainktól. A leletben a diagnózis mellett minden esetben ajánlást adunk a következő vizsgálat időpontjára.

 A Róbert Rendelő komplex emlővizsgálattal várja pácienseit. Szükség esetén szövetmintavételre is lehetőséget biztosítunk. 35 éves kor előtt az emlőszűrés manuális vizsgálatból, és alapos ultrahang vizsgálatból áll.

Biopszia szükség esetén

Célunk, hogy a vizsgálat során felfedezett eltérés okozta stressztől a lehető leggyorsabban megszabadítsuk pácienseinket. Ezért ha szükséges, akkor lehetőség van itt, helyben biopsziára, vagyis FNAB (Fine Needle Aspiration Biopsy) vékony tűvel végzett aspirációs citológiai (sejt) szövetminta vételre.

A beavatkozás előtt a vizsgáló orvos tájékoztatja, hogy mennyire szükséges levetkőzni, illetve milyen ékszereket kell eltávolítani. Elmondja a beavatkozás menetét, mely fekvő helyzetben történik.

Először, radiológus orvos közreműködésével, ultrahanggal áttekintik a vizsgálandó területet majd a patológus orvos a bőrfelszín fertőtlenítése után egy vékony tűvel szövetmintát vesz az elváltozásból.  A beavatkozás cysták stb.leszívására is alkalmas. A vizsgálat időtartama kb. 15 perc.

A mintavétel biztonságát növeli , hogy a vizsgálat folyamatos ultrahang kontroll mellett történik.

A vékonytűvel kivett szövet (sejt) minta kerül vizsgálatra.

A beavatkozás a tudomány jelenlegi állása szerint tumor szóródást nem okoz!

A beavatkozás során enyhe fájdalmat érezhet, a szúrás után a mintavétel helyére steril kötszert helyeznek, mely 1 óra múlva eltávolítható, és rövid ideig enyhe nyomást végeznek a szúrás helyén.

A beavatkozás előzetes előkészületet nem igényel, a beavatkozás után a megszokott napirendjét folytathatja.

A vizsgálatra előzetes megbeszélés után kedden a reggeli órákban kerül sor, melyről a recepciós kollégákkal egyeztethet.  A mintavétel napján a déli órákban telefonon tájékoztatást adunk az előzetes cytologiai eredményről, (található-e rosszindulatú sejt a mintában) melyről a patológus leletét  írásos formában is eljuttatjuk önnek. Így már a vizsgálat  napján értesül az eredményről.

 

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Csütörtök
8.00-tól 13.30-ig
Csütörtök
15.00-tól 18.00 (páratlan héten)-ig