Vissza

Vírusos szemölcsök eltávolítása

A szemölcsök gyermekkorban viszonylag ritkák, de kamaszkorban egyre többen szenvednek tőlük. A szemölcs nem csak csúnya, de érzékeny, sérülékeny is lehet.

Tovább

Sokan szenvednek attól, hogy megbámulják a szemölcsüket, vagy megjegyzéseket tesznek rá. Arról azonban senki nem tehet, hogy ezek a kis kinövések megjelennek. Vannak olyan extrém esetek is, amikor valakin százas nagyságrendben fejlődnek ki.

A szemölcsök kezelése

A szemölcs olyan kinövés a bőrön, amelyet általában vírus okoz. Méretük változó, ahogy a megjelenés helye is. Gyakran nő ki arcon, a kezeken, de a nemi szervek környékén vagy a talpon is felbukkanhat. Színük lehet a bőrrel megegyező színű, de kissé sötétebb is. Ez utóbbit az elhalt hámsejtek okozzák.

A szemölcsöket gyakran a HPV-vírusok családjába tartozó kórokozó okozza. Könnyebben telepszik meg a szemölcs apró bőrsérülés helyén, legyengült szervezetben. A statisztikák szerint 16-20 éves kor körül a leggyakoribb, ezután ritkábban fordul elő. Terjedésüknek kedvez, ha a beteg vakarózik, hiszen ezzel a vírust terjeszti, ami újabb és újabb szemölcsöket okoz. Ugyanezért nem ajánlatos a körömrágás, mert ezzel is megnyitja a páciens a vírusoknak az utat.

A talpon kinövő szemölcsök folyamatos irritációnak vannak kitéve a nyomás miatt. A többi testtájék elváltozása általában fájdalommentes, de arra vigyázni kell, nehogy a szemölcsök berepedjenek. Eltávolításuk több módon lehetséges: elektromos kimetszés, hagyományos műtéti eljárás vagy fagyasztás. Ez utóbbi eljárás a legelterjedtebb: a szemölcsöt folyékony nitrogénnel megfagyasztják, majd leszárad. Vérzéssel nem jár, bekötni sem kell. Minimális kellemetlenség, fájdalom jelentkezhet. Vannak esetek, amikor többször is meg kell ismételni a kezelést. A szemölcsök kezelését bőrgyógyász végzi. Teljes gyógyulást csak a szemölcsök eltávolítása után remélhet a beteg. Drogériákban is lehet kapni különböző készítményeket, ezek azonban ritkán hoznak tartós eredményt.

Gyorsaság és tapasztalat a Medicina Egészségközpontban

Szakembereink jól tudják: vannak páciensek, akik mindenféle orvosi beavatkozástól félnek, tartanak a fájdalomtól, a vér látványától. Nekik kínáljuk az altatás lehetőségét. Igény szerint vagy orvosi javaslatra is történhet. Ezt szemölcsök eltávolítása esetén is igénybe vehetik a pácienseink.

Amennyiben rendelőnket választja, kérjük, gyűjtse össze az alábbi fontos információkat: mikor jelentek meg a szemölcsök, volt-e korábban, ugyanilyenek voltak-e a korábbiak, mit használt eddig és milyen eredménnyel. Jelezze azt is, ha a beteg valamilyen gyógyszert szed, vagy érzékeny valamire.