Vissza

Festékes és ér-eredetű anyajegyek diagnosztikája

Az anyajegyek egy része már születésnél jelen van, többsége az évek folyamán keletkezik. Gyerekek esetében is fontos figyelemmel kísérni az anyajegyek állapotát, változás esetén orvoshoz kell fordulni.  

Tovább

Az anyajegyek általában ártalmatlanok, a bőr olyan elváltozását jelentik, amely kárt nem okoz. Ám kockázati tényező lehet egyes betegségek kialakulásában.

Anyajegyek típusai, jellemzőik

Az anyajegyek olyan képződmények, amelyek a bőrterületen felszaporodó sejteket vagy kisereket tartalmazzák. Éles határuk van, maradandóak. A festéksejtek vagy a kiserek összegyűlhetnek, így alakulhatnak ki az anyajegyek. Az élet bármely szakaszában megjelenhetnek, nem csak születéskor. Az anyajegy lehet durva vagy sima felszínű, sőt, rücskös is, egyenletes színű vagy több eltérő árnyalat is megjelenhet ugyanazon anyajegyen belül. Létezik szabályos kör alakú, de formátlan is típusa is.

Az anyajegyeknek alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: a festékes és az ér eredetűt. A köznyelvben általában csak a festékes típust nevezik anyajegynek, pedig a pirosas közepűek szintén azok.

A festékes anyajegy mindig sötétebb a bőrnél. Van olyan fajtája, amelyből szőr nő ki. Ha csipesszel húzgáljuk, vagy egyéb módon durva beavatkozás éri, rosszindulatúvá válhat. (Érdemes inkább ollót használni.)

Az ér eredetű anyajegy esetén a kiserek szaporodnak fel abnormális mértékben. A tűzfoltot is ide soroljuk: ez élénk vörös, szederszínű, nem feltétlenül szabályos alakú folt. A tűzfolt idővel halványodhat, de végleg nem múlik el. Az arcon látható piros, pókhálóhoz hasonló folt is egyfajta anyajegy. A közepe egyértelműen kirajzolódik, ebből ágaznak el az apró hajszálerek.

Serdülőknél és várandós anyukáknál változhatnak a meglévő anyajegyek, vagy újabbak jelenhetnek meg. Azokban a családokban, ahol előfordult bőrrák, ott a családtagoknak fokozottan kell figyelniük magukat, hiszen az esetek többségében az anyajegyek a bőrdaganat kiindulópontjai. Az is veszélyeztetettnek számít, akinek nagyon sok anyajegye van. Érdemes évente egyszer-kétszer megmutatni szakembernek, de az önvizsgálat, az anyajegyek figyelése is életmentő lehet. Ránézésre nem lehet biztosan megmondani, melyik anyajegy rákos elváltozás és melyik egészséges: ehhez szövettani vizsgálatra van szükség.

Egyértelmű összefüggés van az anyajegyek kialakulása és a bőrt ért UV-sugárzás között. Nagyon fontos, hogy védjük magunkat a nap káros sugarai ellen. Erre jók a fényvédő krémek, a kalapok, a könnyű nyári ruházat. Azokat a felületeket, ahol több anyajegy is található, érdemes többször is bekenni.

Téves az a nézet, hogy az anyajegy levétele rákos folyamatot indít el. Vannak esetek, amikor ez indokolt lehet, a szakember pedig pontosan tudja, hogyan kell ezt a műveletet elvégezni. Ez történhet lézerrel, de hagyományos, szikés beavatkozással is.

Türelem és pontosság a Medicina Egészségközpontban

Szakembereink nem csak tanácsadással állnak pácienseink rendelkezésére, hanem modern műszerekkel fel is térképezik az anyajegyeket, hogy láthassák: melyik okozhat gondot. A berendezés számítógéphez csatlakozik, így az eredményt rögzíteni is lehet, illetve fel lehet nagyítani a minél pontosabb kép érdekében.

Amennyiben bennünket választanak, kérjük, gondolják végig, milyen bőrgyógyászati kezelésen estek már át, illetve amennyiben van korábbi lelet, az is sokat segíthet kezelőorvosainknak.