Vissza

Fertőző bőrbetegségek, ekcéma, rovarcsípések kezelése

Felnőttként is kellemetlen bőrbetegségek tüneteivel élni, hát még gyermekként. A picik még nem tudnak panaszkodni, és nincsenek eszközeik arra, hogy könnyebben elviseljék a kellemetlenségeket. Nem ritka, hogy emiatt viselkedési probléma, vagy alvászavar is fellép. Fontos, hogy minél hamarabb megszülessen a pontos diagnózis, hogy hatékony lehessen a kezelés.

Tovább

A bőrön megjelenő tünetek (kiütések, hólyagok stb.) gyakran csúnyák és fájdalmasak, ám a közhiedelemmel ellentétben ezek csak kis százalékban fertőzőek. Mivel ezt teljes biztonsággal csak szakember tudja megállapítani, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni!

A leggyakoribb gyermekkori bőrbetegségek és kezelésük

Ha baktérium okozza a problémát, jó eredményt lehet elérni antibiotikummal. Az ótvar például ilyen, gennykeltő baktérium okozta betegség. A tünetek gyakran jelentkeznek az orr, a száj és a fül környékén. A bőr legfelső rétege alatt jön létre a gennyel teli hólyagocska, pörk. Ezt levakarni nem szabad, esetleg le lehet áztatni, és antibiotikumos, hámosító kenőccsel kenni. Súlyosabb esetben indokolt lehet antibiotikum szedése. A beteg gyermeket nem szabad közösségbe vinni!

A bárányhimlőt vírus okozza. Általában enyhe lefolyású, testszerte jelentkező hólyagokkal és lázzal járó betegség. Nincs gyógyszer, ami gyógyítaná. Az immunrendszer az esetek többségében maga is megoldja a bajt. Létezik ellene védőoltás, mely nagy eséllyel megelőzi a bárányhimlő kialakulását, és az övsömör későbbi megjelenését is.

Az övsömör kialakulásáért ugyanaz a vírus a felelős, mint a bárányhimlőért. A hólyagok a test egy adott részén csoportosan helyezkednek el, majd idővel pörkökké alakulnak.

A másik vírus okozta gyakori betegség a rubeola vagy rózsahimlő. Kötelező védőoltást kapnak a gyerekek ellene, így felbukkanása igen ritka. Jellemző tünete a kiütés, melyet láz és végtagfájdalom kísér.

Az ekcéma gyermekkorban különösen gyakori bőrbetegség. Kiváltó oka még nem teljesen világos, lehet akár ételallergia, de por- és penészérzékenység is. A dohányfüst és a vegyszerek ronthatnak a helyzeten. Az első tünete a száraz, hámló, viszkető bőr. A vakarózás során keletkezett apró sebek kapuként szolgálnak a fertőzéseknek. Megelőzésre speciális mosdószerek, bőrápolók állnak rendelkezésre, de a hosszas vízben ázást kerülni kell. Az ekcéma esélyét csökkenti a megfelelő csecsemőkori táplálás. Hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon a pici, tehéntejet pedig ne adjunk neki egy éves kora előtt!

A rovarcsípések nyáron okoznak különösen sok kellemetlenséget. Ezek akkor igényelnek szakorvosi ellátást, ha allergiás reakciókat váltanak ki, pl. bőrpír, duzzanat, ödéma, nehezített légzés. Nagyon fontos a minél előbbi orvosi beavatkozás. Az allergén szervezetbe jutása tragédiával is végződhet. Legtöbben a méh és a darázs mérgére allergiásak, ritkábban a hangya is okozhat allergiás tüneteket. Fontos tudni, hogy a méh- és darázsméreg allergia bármikor kialakulhat, felnőtteknél is!

Türelem és tudás a Medicina Egészségközpontban

Bőrgyógyász szakembereink tudják, hogy a kisgyermek nagyon szenved a viszkető bőrtől, és a hólyagoktól. Legyen szó ekcémáról, rovarcsípésről, fertőzésről, mindig igyekszünk a baj forrását megkeresni, és a gyermek számára alkalmazható gyógymódot megtalálni.

Amennyiben úgy dönt, hogy bennünket tisztel meg a bizalmával, kérjük, gyűjtse össze gyermeke összes korábbi leletét, és gondolja végig, mikor jelentkeztek az első tünetek. Érdemes megfigyelni, mitől rosszabbodnak vagy javulnak a betegség tünetei.