Vissza

A pattanásos bőr kezelése

A bőrön megjelenő pattanások különösen a kamaszokat sújtják, akiket ez lelkileg is megvisel.  Mindenki tudja, hogy nem szabad kapargatni, nyomkodni, mégis nehéz ellenállni. Érdemes „öngyógyítás” helyett inkább szakemberhez fordulni, hogy a maradandó hegeket megelőzzünk. 

Tovább

A serdülők lelkivilága érzékeny, külsejükre különösen figyelnek, ezért a pattanásokat is nehezen viselik. A legtöbben életük egyik nagy problémájaként élik meg, mert nagyon csúnyának érzik magukat ilyen bőrrel. A helyzetük egyáltalán nem reménytelen, van mód a pattanások leküzdésére.

A pattanások kezelése, megelőzése

A pattanás szigorúan véve bőrbetegség, hivatalos neve acne. Akkor jön létre a bőrön (nem csak az arcon), amikor a faggyúmirigyek kivezető nyílásai eltömődnek. A kamaszkor hormonális változásai miatt a faggyútermelés nő, de az elzáródott nyíláson nem tud távozni, ezért az érintett terület begyullad. Ugyan valóban az arcon a leggyakoribb, de előfordul még háton, karon is. A legdurvább esetben a pattanás hólyaggá is alakulhat. Ez akár hónapokig is éktelenkedhet a bőrön. A mitesszer fekete közepű, de nem a kosz okozza a színét, hanem a bőrfestéktől ilyen. Ennek gyulladása is okozhat pattanást. Az acnés bőr nem egyforma: egy-két apró pattanástól egészen a nagy kiterjedésű heges, hólyagos bőrig terjed a skála.

A megelőzés is megoldás lehet: sokaknál a zsíros ételek, a napraforgó, a dió okozza a pattanásokat, másoknál a csokoládé, a kakaó. Az immunrendszer erősítése a szervezetet ellenállóbbá teszi a sok gondot okozó kis csomók ellen. A bőr tisztán tartása is fontos: reggel-este meg kel tisztítani arctisztító készítménnyel a ráragadt kosztól, szennyeződésektől, sminkmaradványtól. Ezek is eldugíthatják a pórusokat. Illatszerboltokban kaphatóak speciális maszkok, krémek, ezeket is ki lehet próbálni. Nem szabad azt hinni, hogy a pattanások kialakulása az ápolatlanság jele: gyakran épp a bőr túlzott dörzsölése, tisztítása okozza a védőréteg eltávolítását, megkönnyítve ezzel az acnék kialakulását.

Az esetek nagy részében tehát élettani folyamat áll a háttérben, ám néha gyulladásos gócot találnak az orvosok. Ha nem szeretne csúnya hegeket,  nem szabad nyomkodni a zavaró piros foltokat. A heges bőrt még nehezebb kezelni, ilyenkor jöhet szóba a mélyhámlasztás. Ezt csak speciális rendelőben, kozmetikai szalonokban végzik, otthon nem lehet. Segít megnyitni az eltömődött járatokat, lehetővé téve ezzel a fattyú ürülését. Orvosi megoldás lehet speciális antibiotikum szedése, ezt mindig a szakemberrel kell megbeszélni. Ma már fényterápiát és lézert is bevetnek a szép bőrért.

A Medicina Egészségközpontban nem csak a bőrt gyógyítjuk

Ugyan a pattanás orvosilag általában nem számít súlyos esetnek, nem fertőz, de a lélekben, az önbizalomban nagy kárt tud okozni. Kezelése nagy empátiát igényel, tudják ezt a Medicina Egészségközpont bőrgyógyászai is. A kamasznak alapvető szükséglete, hogy magabiztosan, ápolt, egészséges külsővel jelenhessen meg. Ebben tudunk segíteni.

Ha úgy dönt, hogy gyermeke kezelését diszkrét és elismert szakembereinkre bízza, kérjük, gondolja végig, eddig milyen módszerekkel próbálkoztak, és milyen eredményre jutottak. Ha már jártak bőrgyógyásznál, az ott kapott leletek is hasznos információkkal szolgálhatnak.