Vissza

Urológiai vizsgálat

A legtöbbször fenntartással fogadjuk, ha valamilyen egészségügyi probléma miatt urológiai vizsgálatra van szükség. Intim területről van szó, amiről még beszélni is kellemetlen sokak számára. Orvosaink diszkréciójára és empátiájára számíthat.

Tovább

Az urológia a húgyivarszervek betegségeivel, azok diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik. Ha ilyen jellegű probléma jelentkezik, érdemes azonnal szakorvoshoz fordulni.

Az urológiai vizsgálat menete

Urológiai vizsgálatra érdemes éhgyomorral érkezni, és a vizeletünket tartogatni, hogy így az esetleges vérvizsgálat és a vizeletvizsgálat is elvégezhető legyen. A húgyhólyag ultrahanggal is megtekinthető, de lehetőség van a vesék, a prosztata, az ondóhólyagok, a herék és a mellékherék részletesebb vizsgálatára is.

Az urológiai fizikális vizsgálat a has és a vesetájék, valamint a nemi szervek megtekintése, tapintása, amivel a gyakorlott urológus a beteg számára nem feltűnő eltérést is észreveheti.

A prosztata végbélen keresztüli fizikális vizsgálata az egyetlen, ami kellemetlen lehet. Kifejezett kérésre mellőzhető, de jó tudni, hogy ha kellő gyakorlattal rendelkező orvos végzi, akkor nem jár jelentős fájdalommal.

A felsorolt vizsgálati módszerek nem minden betegség feltérképezéséhez nyújtanak információt, a kivizsgálás menete mindig egyénre szabott.

A röntgenfelvétel készítése gyakran része az urológiai vizsgálatnak, például tisztázhatja vese- vagy húgyhólyagkövek jelenlétét. Bizonyos betegségek esetén szükségessé válhat további diagnosztikai módszerek alkalmazása is. A CT és az MRI a hasi és kismedencei szervekről illetve a prosztatáról adnak pontosabb információt. Ezeket a vizsgálatokat egészítheti ki a laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálat, ondóvizsgálat.

Empátia a Medicina Egészségközpontban

Intézményünkben minden rendelkezésre áll annak érdekében, hogy a kivizsgálás a legkevesebb kellemetlenséggel járjon. Jól felszerelt rendelőnkben a korszerű vizsgálati eszközök kényelmes és minden fájdalomtól mentes szűrést tesznek lehetővé. Így szakértelemmel párosulva a diagnózishoz és a gyógyuláshoz szükséges minden információt idejében megkaphatja a beteg. Orvosaink amellett, hogy a területük elismert specialistái, nagyfokú diszkrécióval és empátiával végzik munkájukat. Nálunk az urológiai kivizsgálás sem fizikai, sem lelki megterhelést nem okoz. A folyamatos, pontos és nyílt tájékoztatás pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a kezelőorvos és a páciens között kialakuljon az az együttműködés és bizalom, ami elengedhetetlen a pontos diagnózis és a hatékony kezelés szempontjából.

Páciensként ön is sokat tehet a gyorsabb és pontosabb diagnózis érdekében. Hozza magával korábbi orvosi papírjait, készítsen listát az aktuálisan szedett gyógyszereiről. Tájékoztassa a vizsgálatot végző orvost a családban előforduló nagyobb urológiai betegségekről, vagy az esetleges gyógyszerérzékenységéről.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Csütörtök
7.30-tól 13.00-ig
Hétfő
11.30-tól 15.30-ig
Kedd
8.30-tól 11.30-ig
Péntek
11.30-tól 15.30-ig
Csütörtök
16.00-tól 18.00-ig
Szerda
10.00-tól 14.00-ig