Vissza

Húgyhólyagtükrözés

A húgyhólyagtükrözés, szakszóval cisztoszkópia, nagyon fontos és hasznos módszer az urológiai diagnosztikában. Intézményünkben a legkevesebb kellemetlenségre, és a legnagyobb diszkrécióra számíthat. 

Tovább

A cisztoszkópia segítségével áttekinthető a húgyhólyag belső felszíne, a húgycső és a húgyvezeték beszájadzása. Röntgen-kontrasztanyaggal kombinálva a húgyvezeték teljes hossza, a vesemedencék és a vesekelyhek is feltérképezhetőek. A vizsgálat közben szövettani mintavételre is mód van.

Mindezekkel a lehetőségekkel a hólyagtükrözéses vizsgálat alkalmas a húgyúti- vagy prosztatabetegségek tisztázására, a vérzésforrás okának megtalálására vagy akár polip, rosszindulatú daganat, húgyhólyagkő, nyálkahártya-gyulladás felderítésére. Segítségével megállapítható a húgycsőszűkület, az ondódomb eltérései, vagy az esetleges gombás fertőződés.

A vizsgálat menete

Különösebb előkészületet nem igényel. A vizsgálat maga általában nem hosszú, néhány percet vesz igénybe. Hasznos azonban tisztában lenni azzal, hogy utólag csípős, kellemetlen érzés tapasztalható, főleg vizeléskor. A vizsgálat után közvetlenül az autóvezetés nem ajánlott, érdemes előre gondoskodni a hazajutásról.

Az eljárás során a vizsgálat céljától függően vagy egy merev, vagy egy hajlékony szondát, katétert vezetnek a húgycsövön át a hólyagba. A körülmények műtéti sterilitást igényelnek, a cisztoszkópot és a húgycsőnyílást is fertőtlenítik, és helyi érzéstelenítővel érzéstelenítik. A vizsgálat előtt ezért fontos jelezni az esetleges gyógyszerérzékenységet illetve a vérzékenységet. Hosszabb előkészületet igényel a vizsgálat, ha szívbillentyű-betegség áll fenn.

A beavatkozás során a cisztoszkópon keresztül vízzel vagy sóoldattal feltöltik a húgyhólyagot, így a vizsgálóorvos fényforrás segítségével meg tudja vizsgálni a feszes nyálkahártyát.

A férfiak számára a húgyhólyagtükrözés a hosszabb húgycső miatt kellemetlenebb. Feszítő érzéssel jár, amikor az eszközt a húgycsövön át felvezetik a húgyhólyagba, és a hólyagot folyadékkal töltik fel, mert erős vizelési ingerrel jár. Az eszköz kihúzása után egy-két napig irritatív tünetek jelentkeznek. A húgycsőben égő fájdalom léphet fel, főleg vizelés közben, kisebb vérzés és húgyúti fertőzés is előfordulhat. Fájdalom, hidegrázás, láz esetén, vagy ha csökken a vizelet mennyisége, további orvosi segítségre van szükség.

A vizsgálat végén kapott lelet rendszerint könnyen értelmezhető. Leírásra kerül, hogy milyen a hólyagot bélelő nyálkahártya, a húgyvezetékek húgyhólyagba való beszájadzása, van-e gyulladásos terület, növedék, daganat, történt-e szövettani mintavétel. Az esetleges további teendőkről is pontosan tájékoztatjuk.

Óvatos vizsgálat a Medicina Egészségközpontban

Intézményünkben kiemelt figyelmet fordítunk a kellemetlenségek elkerülésére, a cisztoszkópiát a lehető legkevesebb fájdalommal, körültekintően végezzük el, különösen figyelve a diszkrécióra is.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Csütörtök
7.30-tól 13.00-ig
Hétfő
11.30-tól 15.30-ig
Kedd
8.30-tól 11.30-ig
Péntek
11.30-tól 15.30-ig
Csütörtök
16.00-tól 18.00-ig