Vissza

Here ultrahang

Sok más szervhez és lágyszövethez hasonlóan a férfiak külső nemi szervei is fájdalommentesen és kockázat nélkül megvizsgálhatóak egyszerű ultrahangos eljárással.

Tovább

Ha bármilyen here- vagy herével kapcsolatos urológiai panasza van, például fájdalom, nagyobbodás, kisebbedés, vagy bármilyen eltérés a herén vagy körülötte, a fizikális vizsgálat mellett az ultrahangvizsgálatot célszerű legelőször elvégezni. Abban az esetben is, amikor bizonytalan eredetű, kis, tömött területet észlelünk a herékben, esetleg hirtelen herefájdalom vagy heresérülés gyanúja áll fenn, az ultrahangos vizsgálat alapvető és azonnal elvégzendő vizsgálat. Ezzel a here és a herekörüli szervek állapota, betegségei gyakorlatilag azonnal és nagyon pontosan megállapíthatóak.

Vizsgálat ultrahanggal

Az ultrahang alkalmas arra, hogy fekete-fehér, kétdimenziós, valós idejű, azaz mozgó képeket készítsen a szervhatárokról és a belső felépítésről. Az ultrahangos eljárás a képalkotó módszerek között a legáltalánosabban alkalmazott módszer. Az orvosi diagnosztikának olyan eszköze, amellyel jó eséllyel megelőzhetők az orvosi beavatkozások, mivel az elváltozások korábban és pontosabban felismerhetők, mint akár a hagyományos tapintásos- vagy akár a röntgentechnológiával. Segítségével könnyen vizsgálhatók az urológia területét érintő szervek is, a has és a kismedence szervei, a húgyhólyag, a prosztata és a herék. A vizsgálat fájdalommentes, sugármentes, nincs káros hatása. Mivel segítségével számos betegség felismerhető, illetve kizárható, alkalmas szűrővizsgálatok elvégzésére is.

Így az ultrahang lehetővé teszi a hereállomány gyulladásainak és daganatainak, artériás keringésének diagnosztizálását. Emellett alkalmas a mellékherék elváltozásainak, mint például ciszta vagy gyulladás, valamint a herezacskó űrterének és ereinek vizsgálatára is. Ezzel a vízsérv vagy a here szintjéig lejutó lágyéksérv, visszértágulat vagy rosszindulatú daganat gyanúja esetén nagy biztonsággal ad felvilágosítást az ultrahangos szűrővizsgálat. Fontos szerepe van a diagnózis kialakításában, mivel az urológiában különböző okok nagyon hasonló tüneteket produkálnak. Ennek az eszköznek fontos szerepe van a rejtett here felismerésében és pontos megtalálásban is.

Alapos, fájdalommentes vizsgálat 

Szűrővizsgálatra érdemes évenként jelentkezni. Fiataloknak is ajánlott, hiszen a rosszindulatú heredaganat legfőképpen harmincéves kor alatt fordul elő.

A vizsgálat típusától függően előfordulhat, hogy éhgyomorra, vagy teli hólyaggal kell érkezni. Egyéb előkészületet nem igényel, és általában nem tart tovább tíz percnél. Intézményünkben nincs várakozási idő, és beutaló sem szükséges. A vizsgálat végén a páciens leletet kap, melyben a szakvélemény mellett az esetleges további teendőkről is tájékoztatjuk.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Csütörtök
7.30-tól 13.00-ig
Hétfő
11.30-tól 15.30-ig
Kedd
8.30-tól 11.30-ig
Péntek
11.30-tól 15.30-ig
Csütörtök
16.00-tól 18.00-ig