Vissza

Urológiai hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az urológiában leggyakrabban alkalmazott képalkotó vizsgálómódszer. Mivel segítségével számos betegség felismerhető, illetve kizárható, alkalmas szűrővizsgálatok elvégzésére is. Nem fáj, nincs mellékhatása, nem kellemetlen, viszont nagyon hatékony. Érdemes kétévente igénybe venni!

Tovább

A hasi ultrahangvizsgálat fontos részét képezi a vese és környezete, a mellékvese valamint a vesevezeték felső szakaszának vizsgálata, amely ultrahanggal különösen könnyen vizsgálható mivel jól hozzáférhető. Az alsó húgyutak betegségeinek diagnosztizálására is alkalmas: a húgyhólyag, a kismedencei szervek, a prosztata, az ondómirigyek a leggyakrabban vizsgált urológiai szervek.

Számos esetben javasoljuk elsődleges vizsgálatként a hasi ultrahangot. Deréktáji panaszok, deréktól lágyék irányába sugárzó fájdalmak, véres vizeletürítés esetén, vagy fiatal korosztályban tapasztalt indokolatlannak látszó magas vérnyomás alkalmával célzott vizsgálat is szükséges lehet. A vizsgálat jól láttatja a vesék alakját, nagyságát, mirigyes állományát, a vese ereit, és a vizelet elfolyósítását biztosító úgynevezett veseüreg rendszerét is. A vese mirigyes állományában és a vizeletelvezető rendszerében is jelenhet meg daganat, ami tapasztalat szerint az öt centis nagyságot meghaladva általában rosszindulatú. A vesemedencében kövek is előfordulhatnak, és a daganatos folyamatok is hosszú ideig tünetmentesek lehetnek csakúgy, mint a zsírszaporulatból és értágulatból felépülő jóindulatú, kisebb elváltozások vagy akár a ciszták. Nyomon követésük, éppen a tünetmentesség miatt rendkívül fontos, ezért szükséges legalább kétévente elvégezni a szűrést. Ezeknek az elváltozásoknak a szerkezetét, nagyságát, elhelyezkedését az ultrahang pontosan kimutatja.

Az urológiában gyakran alkalmazott ultrahangvizsgálat a végbélen keresztül végzett vizsgálat. Semmiféle fájdalommal nem jár, a beteg számára nagyobb megterhelést nem jelent és nincs káros hatása. Végbélen keresztül általában a prosztata vizsgálatát végzik, és célja rendszerint bizonyos beavatkozások lehető legpontosabbá tétele.

Az urológiai szervek vizsgálatához feltétlenül szükséges, hogy a páciens vizelettel telt hólyaggal érkezzen a vizsgálatra. Ha pedig a diagnózis további tisztázást kíván, kiegészítő vizsgálatok, például CT vagy mintavétel is szükséges lehet.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Csütörtök
7.30-tól 13.00-ig
Hétfő
11.30-tól 15.30-ig
Kedd
8.30-tól 11.30-ig
Péntek
11.30-tól 15.30-ig
Csütörtök
16.00-tól 18.00-ig