Vissza

Testvérféltékenység kezelése

A második gyermek érkezése könnyen felforgathatja a család addigi békés hétköznapjait. Az elsőszülött sokszor nem tud mit kezdeni az új helyzettel, és a szülőknek sem válnak be az eddig működő megoldások. Mindenkinek segít, ha szakembert keresnek. 

Tovább

Akarva-akaratlanul, a figyelem nagyobb része az új kis jövevényre irányul. A testvérféltékenység addig nem ismert, igen erős érzelmeket hozhat felszínre.

Az idősebb testvér a féltékenység hatására markáns testi és lelki tüneteket produkálhat. Viselkedése durvává válhat, és akár a kicsire is veszélyt jelenthet. Igyekezzünk ilyenkor világosan elmagyarázni neki, mit szabad és mit nem.

A féltékeny gyermek sokszor maga is megijed indulataitól, és nem tudja kezelni a furcsa helyzetet. Szorongás, alvás- és evészavar jelentkezhet, éjszaka újra bepisilhet.

A tünetek oka a gyermek szeretetigényének kielégítetlensége és a kizárólagos figyelem megszűnése. Azt is hiheti, hogy rosszul viselkedett, és ezért hoztak helyette új kisbabát.

A fiatalabb testvér megszületése előtt érdemes az elsőszülöttet felkészíteni arra, hogy hamarosan nem ő lesz az egyetlen a családban, akinek kitüntetett figyelem jár a szülők részéről. Mondjuk el neki őszintén, hogy előfordulhat, hogy néha haragudni fog a kisöccsére vagy kishúgára, de ezeken mindenki átesik, akinek van testvére.

Szakemberek szerint a testvérek közötti ideális korkülönbség 2-3 év, mert ilyenkor a nagyobbak már nem igényelnek kizárólagos figyelmet.

Ha az elsőszülött szemmel láthatóan nehezményezi, hogy a testvérével többet foglalkoznak, legyünk vele türelmesek, és ne büntessük meg azért, amit érez. Ha azt látja, hogy szülei vele is foglalkoznak, őt is legalább annyira szeretik, mint az új családtagot, idővel megnyugszik, ellenérzései csillapodnak.

A Medicina Egészségközpont gyermekpszichológusai készséggel állnak rendelkezésére, ha gyermekén a fent említett tüneteket tapasztalja. Szakembereink a legjobb tudásuk szerint adnak tanácsot testvérféltékenység esetén is.