Vissza

Pszichiátriai vizsgálat

 Ahogy megbetegedhet a gyomrunk, a tüdőnk, vagy sérülhet a lábunk, fejünk, ugyanúgy megbetegedhet a lelkünk is. A pszichés problémák a gyermek és a vele élő családtagok életét is megnehezítik. Érdemes szakemberhez fordulni. Nem kell félni: a vizsgálat inkább játéknak tűnik, mint orvosi procedúrának. 

Tovább

Ha gyermekünknek pszichiátriai vizsgálatra van szüksége, megijedünk mi, szülők is és valószínűleg a gyermek is. A vizsgálat időigényes, de tartani nem kell tőle, hiszen a problémát a gyermeknek megfelelő, sokszor játékos formában igyekszik felderíteni, hogy kezelését időben elkezdhessék. A gyermekpszichiátriai vizsgálatot gyermekpszichiáter végzi. Segítségére lehet pszichológus, logopédus, gyógypedagógus, és szociális segítő is.

A kivizsgálási folyamat részei:

• a gyermek és a család előzményi adatainak felvétele, kikérdezése• a gyermek viselkedésének megfigyelése spontán és strukturált helyzetekben, játék közben stb.• testi vizsgálat• pszichés állapot vizsgálata• pszichológiai tesztek alkalmazása• vélemény felállítása, a terápia megtervezése.

Gyerekeknél az anamnézist természetesen a szülők jelenlétében veszik fel. Előfordulhat, hogy ehhez több találkozás szükséges. Minél kisebb a gyermek, annál nagyobb jelentősége van a környezetből származó információknak, illetve a viselkedés, a játék megfigyelésének. Nagyobb gyerekeknél, serdülőknél első alkalommal a bizalmi szempontok miatt szintén a közös megbeszélésre kell törekedni, később a fiatalt természetesen külön is meg kell hallgatni. Az előzményeknek tartalmaznia kell a részletes szülési, szülés körüli eseményeket, a csecsemő- és kisgyermekkori fejlődés adatait, a közösségi adaptációt, az érdeklődést, aktivitást, a viselkedési szokások jellemzőit, a korábbi betegségeket stb. Fel kell térképezni a családban előforduló betegségeket, a család felépítését, a szűkebb és tágabb kapcsolati rendszert, a viszonyokat, a múltbeli és jelenkori szociális és kulturális sajátosságokat. A vizsgálat során megpróbálnak képet alkotni a gyermek mellett a családról is. A gyermek vizsgálata általában sokkal időigényesebb, mint a felnőtteké.

Fontos a gyermek vizsgálathoz való hozzáállásának megfigyelése, feladathelyzetben való kipróbálása. A vizsgálaton kívüli szituációkról (iskola, tanulás, közösség) a szülőktől tájékozódnak. A gyermek nyelve a játék, ebből sok információ nyerhető. Játékdiagnosztika közben a gyermek érzéseit, gondolatait, fantáziáit próbálják kideríteni, miközben ő vezeti a játékot. Nagyobb gyerekeknél természetesen a beszélgetés az elsőrendű.

A fizikális vizsgálatot általában az első találkozás végén végzik el, ez ugyanúgy zajlik, mint egy általános gyermekgyógyászati vizsgálat, a belgyógyászati és neurológiai állapot rögzítése. Amennyiben bármilyen szervi eltérés gyanúja felmerül, további vizsgálatok és szakorvosi konzíliumok javasoltak. A pszichés állapot rögzítésénél vizsgálják a megjelenést, az éberséget, a tájékozódást, az észlelést, a gondolkodást, a felfogást, a figyelmet, a hangulatot, a képességeket. A vizsgálatok végén, a leletek, vélemények birtokában egyénre szabott állásfoglalás születik, és ennek tükrében állítható fel a kezelési terv.

Diagnosztika és terápia a Medicina Egészségközpontban

Intézményünkben a jól képzett szakemberekből álló csoporton kívül a gyermekek számára szerethető, bizalmat keltő, barátságos és meghitt környezet várja a vizsgálatra érkező családot. A diagnózis felállítása után javaslatot teszünk a szükséges kezelésre is, és segítjük gyermekét, amíg ez szükségesnek látszik.