Vissza

Fóbiák és szeparációs szorongás

Természetes, hogy minden gyermek szorong életének bizonyos kitüntetett időszakában, sőt, felnőtt számára érthetetlen félelem is hatalmába kerítheti. Az viszont már nem természetes, ha a mindennapi életét szorongás vagy félelem irányítja. Keressünk neki segítséget!

Tovább

A normál gyermeki fejlődést számos szorongásos jelenség kíséri. Ilyen például csecsemőknél a 6-8 hónapos korban megjelenő idegenektől való félelem, kisgyermekkorban bizonyos félelem a sötéttől, a "szörnyektől", az iskoláskorú gyermekek teljesítményszorongása, a serdülőkor bűntudati jellegű félelmei. Ezek az egészséges gyermekek fejlődésében is megjelennek, nagy részük spontán rendeződik, megoldódik. Gyermek és ifjúságkorban számos olyan szorongásos állapot fordulhat elő, amelyek már túlmutatnak ezeken, jelentősen befolyásolják a gyermekek és környezetük mindennapjait, zavarként jelennek meg.

Szorongások és fóbiák gyermekkorban

A szeparációs szorongásos zavar legfőbb jellemzője a szülőtől való elszakadás miatti túlzott félelem. A gyermeket a szülővel vagy önmagával kapcsolatos nem reális félelmek, aggodalmak gyötrik, emiatt fokozottan igényli az anya vagy a családtagok közelségét. Minden olyan dolog szorongást kelt (illetve megpróbál ezeknek ellenállni), amely távolságot, elkülönülést jelenthet a szülőtől vagy az otthontól (pl. óvodába vagy iskolába járás, különalvás stb.) Az iskolából való távolmaradás egyik lényeges oka lehet! Már a lehetséges szeparáció gondolata is heves szorongást válthat ki. Gyakran megjelenik az aggodalom a gyermek számára fontos személyek elvesztése miatt.

A gyermekkorban megjelenő fóbiás zavarok olyan gyermekkori félelmeket jelentenek, melyek kapcsolatot mutatnak bizonyos fejlődési fázisokkal, de intenzitásuk túlzott, abnormális. Számos változata lehet, pl. irracionális félelem a betörőktől, a vihartól, bizonyos állatok közelségétől, az orvosi beavatkozástól, a nyilvános vécé használatától, az éles tárgyaktól, a vértől stb.

Mások nem kapcsolhatók a normál fejlődéshez, ilyen pl. az agorafóbia. Ezen zavar gyakran társul heves, szorongásos rosszullétekhez (pánikroham). Agorafóbia esetében a gyerek fél elhagyni az otthonát, fél belépni nyilvános helyekre (pl. üzletek), fél egyedül utazni tömegközlekedési eszközön (kerüli az ilyen helyzeteket). Fél olyan helyzetekben, ahol az elmenekülés nehéz, vagy rosszullét esetén nincs kéznél azonnali segítség.

A gyermekkori szociális szorongásos zavar esetében a gyermek bizalmatlan, szorong ismeretlen vagy számára veszélyesnek tűnő helyzetekben. Szociális fóbiáról akkor beszélünk, amikor a gyermek a közösségi helyzetektől tart, elkerüli az olyan szituációkat, amikor mások lehetséges figyelmének van kitéve (versmondás, iskolai felelés, mások előtti étkezés stb.).

A korspecifikus félelmek - ha a gyermek mindennapi életét nem befolyásolják jelentősen - bátorítással, otthoni megbeszélésekkel, és a félelmet okozó helyzetnek a szülő jelenlétében való átélésével általában megoldhatóak. Amennyiben a félelmek, szorongások az átlagos mértéket meghaladják, a gyermek számára nehezen elviselhetőek, jelentősen befolyásolják az ő vagy a környezete mindennapjait, szaksegítséget kell kérni!

Diagnosztika és terápia a Medicina Egészségközpontban

Rendelőnkben a gyermekkori szorongásos zavarok kezelésében szakmailag jól felkészült team - gyermekpszichiáter, gyermekpszichológus és egyéb szakemberek (pl. szociális segítő) - vesz részt. Általában a család bevonásával történik a vizsgálat, és a terápia meghitt, családias környezetben zajlik. Különböző pszichoterápiás, súlyos esetekben gyógyszeres kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.