Vissza

Terhesgondozás

Az édesanyává váló nő számára fontos, hogy tapasztalt szakemberek segítségére támaszkodhasson már a kezdetek kezdetén. Átfogó vizsgálatokkal és hasznos tanácsokkal megkönnyíthető és biztonságosabbá tehető a kilenc hónap.   Tovább

 

 

Minden kismama számára ajánlott mindhárom trimeszterben a rendszeres terhesgondozás, amely biztonságot ad a szülésre készülő nőnek, a babának és a családjának; az orvos pedig kizárhatja az esetleges megbetegedések és szövődmények kialakulását. Egy cél vezérel mindenkit: egészséges legyen a magzat a leendő anyukával együtt.

Minden kismama másként éli meg a várakozás hónapjait, többféle tünet is jelentkezhet: terhességi fáradtság, szédülés, hányinger, fejfájás, székrekedés, gyomorégés vagy a hüvelyi folyás, illetve az ínyduzzanat. Az anya szervezetének biztosítani kell az új élet zavartalan fejlődését, ráadásul a saját működési egyensúlyára is figyelnie kell.

Miért fontos a terhesgondozás?

A terhesgondozás olyan komplex egészségügyi szolgáltatásnak számít, amely rendszeres orvosi vizsgálatokat, szakszerű és egyénre szabott életmódbeli tanácsadást takar. A szakember – a szülész-nőgyógyász,  a védőnő – felkészíti a kismamát a szülésre, a szoptatásra és a csecsemőgondozásra is, hogy ne érje váratlanul a család új tagjának érkezése. A cél a várandós nő egészségének megőrzése, a magzat egészséges fejlődésének és születésének elősegítése, a veszélyeztetettség és a lehetséges szövődmények megelőzése, illetve időben történő felismerése.

A vérzés kimaradása után körülbelül egy héttel, az első ultrahang-vizsgálat alkalmával ellenőrizni kell az embrió helyzetét, amivel a méhen kívüli terhességet lehet kizárni. A hagyományos vizsgálat mellett választhatja a kismama a 4D UH-t is, amely egy baba-mozi, ezzel a magzat minden mozzanata nyomon követhető.

A 30. terhességi hétig havonta ajánlott ellenőrző vizsgálat, majd egyre gyakrabban. Szükséges több vérvétel, vizeletvizsgálat, vérnyomásmérés, hüvelykenet vizsgálat, valamint nőgyógyászati rákszűrés.

A terhesség különleges időszak 

A Róbert Rendelőben a nemzetközi szakmai protokollnak megfelelően kidolgozott 30 hetes, komplex terhesgondozási csomaggal várjuk a leendő édesanyákat. Egy-egy alkalommal a kismama 1-2 óra alatt átesik minden szükséges vizsgálaton a labortól, az ultrahangon át az orvosi konzultációig, majd a leletekkel a kezében távozik tőlünk. A csomag tartalmazza a kötelező és ajánlott vizsgálatokat is, ezen felül pedig olyan vizsgálatok is belekerültek, amelyek az állami ellátásban is már fizetős szolgáltatásnak minősülnek.

A genetikai szűrések közül mind az integrált, mind pedig a kombinált szűrés elérhető a Róbert Rendelőben. A kombinált szűréssel már a 12. héten kiderülhet a fejlődési rendellenesség, így szükség szerint még elvégezhető a terhesség megszakítása.

A terhességi UH vizsgálatokat a legkorszerűbb Medison Accuvix V20-as nevű ultrahang készülékkel végezzük el, amely a kiváló felbontású képeknek köszönhetően pontosabb genetikai szűrést tesz lehetővé.

Rendelőnkben az összes olyan orvosi szakmai szolgáltatás elérhető, amelyre a terhesség során szükség lehet, így a belgyógyászat, a diabetológia, a bőrgyógyászat, vagy a szemészet terén is rendelkezésre áll konzultációs lehetőség. Az e területeken szükséges vizsgálatok a terhesgondozási időpontokkal azonos időben elvégezhetők, akár aznapi eredményekkel.

Intézményünkben a kismamának arra is lehetősége nyílik, hogy csak azokat a speciális vizsgálatokat végeztesse el nálunk, amelyekre a saját nőgyógyászánál nincs lehetősége, vagy nem tartozik az Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott vizsgálatok közé.

Szakszerű tanácsokat is kaphat, hogy ne érje semmi váratlanul a terhesség idején, megtudhatja, mit sportolhat, meddig érdemes munkában maradnia, milyen házimunkát végezhet, mit ehet, mikor forduljon orvoshoz. Mi mindenre figyelünk.

Terhesség megállapítása

Sok nő egyszerűen megérzi a terhességét közérzete, hangulata változásából. Az otthon is elvégezhető terhességi teszt megbízható pontossággal mutatja a terhesség meglétét, ugyanakkor érdemes nőgyógyász szakorvoshoz is fordulni.

Hogyan kerül sor a terhesség megállapítására?

A menstruáció elmaradása az egyik biztos jel, amely terhességre utal, de a reggeli rosszullétek, a hányás, émelygés, hányinger, szédülés, szokatlan ételek megkívánása, fokozott étvágy vagy az érzelmi labilitás, mind-mind utalhat terhességre.

A menstruáció elmaradását követően érdemes terhességi tesztet végezni. Tudni kell, hogy vannak nők, akiknél hónapokig menstruációszerű vérzés jelentkezik terhesség alatt is. Érdemes tehát az egyéb jelekre is odafigyelni, amely a fentebb már említettek mellett lehet a nemi szervek, emlők megduzzadása, a bimbóudvar sötétebb színe, illetve az előtej termelődése is.

A terhesség megállapításának legpontosabb módja a nőgyógyászati vizsgálat. Nemcsak a terhesség tényét, hanem az embrió korát, számát, elhelyezkedését is meg tudja határozni az ultrahangos vizsgálat. A modern technikának köszönhetően már a 4-5. héttől felismerhető a petezsák, a 6. héttől már a szívműködés is, a 8. héttől pedig az embrió mozgása is megállapítható.

A terhesség tényének megállapítását  rákszűrés követi. Ekkor kerül sor az első laboratóriumi vizsgálatra való beutalásra is, amely teljes vérkép-, vércukor-, vizeletvizsgálatból, vércsoport és ellenanyag meghatározásból, vérbaj, rubeola, chlamydia, toxoplasmosis esetleg cytomegalo vírus szűréséből áll. A terhesség későbbi szakaszaiban további labor-, ultrahang- és genetikai vizsgálatokra is sor kerül.

Alapos vizsgálatok és törődés  

A Medicina Egészségközpont szakorvosai tudják, hogy a kismamák a várandósságuk alapos, magas szakmai nívójú gondozása mellett, a törődést, a bizalmi légkört is jogosan várják el, ezért, amennyiben minket tisztel meg bizalmával, empátiára és törődésre számíthat.