Vissza

Nőgyógyászati fertőzések

Ha bármilyen, akár enyhe tünet is nőgyógyászati problémára utal, érdemes felkeresni az orvost. Számos fertőzés súlyos szövődményekkel járhat, amennyiben hagyjuk elhatalmasodni.

Tovább

 A nőgyógyászt a páciensek többnyire valamilyen fertőzés tüneteivel keresik. A fertőzések a szeméremtest, a hüvely, a méhnyak, a méh, a petefészkek és a petevezetők területén jelentkezhetnek. Az ok valamilyen kórokozó, vagyis gomba, baktérium vagy vírus. Előfordulnak csak szexuális úton terjedő betegségek, mint a szifilisz vagy gonorrhoea.

A gombák közül az egyik leggyakoribb a Candida albicans, amely a hüvely és a szeméremtest fertőzéseiben játszik szerepet. Jellemző tünetei a viszketés, égő érzés, szagtalan fehér, bő folyás, fájdalommal járó közösülés.

A nyílvánvaló tünetekkel nem járó hüvelyi fertőzés többnyire bakteriális eredetű, tünete a szürkésfehér folyás. A leggyakoribb kórokozók közé tartozik a Chlamydia nevű baktérium. Felismerését nehezíti, hogy a fertőzés tünetszegény.

Az ajakherpeszhez hasonlatos a herpes genitalis, amely a nemi szerv területén fájdalmas, apró hólyagokkal jelentkezik. A Human papilloma vírus (HPV) okoza fertőzés miatt jelennek meg a szeméremtest vagy a méhnyak területén apró szemölcsök.

A méh, a petevezeték és a petefészek gyulladásos megbetegedéseinek összefoglaló neve a kismedencei gyulladás. Nem feltétlenül jár látványos tünetekkel. Ha nem heveny, lázas betegség formájában jelentkezik, nehezen felismerhető. A heveny petefészek-gyulladás jellegzetes tünetekkel – alhasi fájdalom, láz, elesettség – kísért, szexuális úton terjedő vagy valamilyen eszközös beavatkozást követő betegség. Amennyiben a kismedencei gyulladások elhúzódnak, számos szövődménnyel járhatnak, a petevezeték elzáródása gyakori oka a női meddőségnek.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Csütörtök
16:00-tól 18:00-ig