Vissza

Családtervezési tanácsadás

Mindannyian egészséges kisbabát szeretnénk, ezért már a fogantatás előtt érdemes tudatosan készülni a gyermekvállalásra. A családtervezési tanácsadás felkészít a fogamzásra, miközben számos lappangó betegség kideríthető a szűrővizsgálatok segítségével.

Tovább

A családtervezési kivizsgálást és tanácsadást a tervezett teherbeesés előtt három hónappal javasolt elkezdeni. A tanácsadás része a konzultáció, a szűrővizsgálatok, illetve bizonyos betegségek esetében a különleges gondozás.

A konzultáció keretein belül szükséges tisztázni a gyermeket vállaló pár családjában előforduló betegségeket, kórállapotokat. A káros szenvedélyekről (alkohol, dohányzás, drog) való leszokás fontosságát hangsúlyozni kell. A szűrővizsgálatok célja, hogy a lappangó illetve az öröklött betegségeket tisztázza. A hölgyek részéről általános nőgyógyászati szűrővizsgálat, endokrinológiai vizsgálat, míg a férfiak oldaláról andrológiai alkalmasság, mindkét nemnél pedig belgyógyászati, genetikai vizsgálat szükséges. Amennyiben indokolt, meddőségi kivizsgálásra is sor kerülhet: spermavizsgálatra, a peteérés kimutatására, petevezeték átjárhatóságának vizsgálatára, esetleg összeférhetetlenségi vizsgálatra is.

Egyes betegségek esetén különleges gondozásra van szükség már a teherbeesés előtt is. Ilyen a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a hormonális zavar, a szív- és keringési rendellenesség, az autoimmun vagy pszichiátriai betegség.

A vizsgálatok mellett életmódbeli változtatásra is szükség lehet. A környezeti ártalmak csökkentése, az egészséges táplálkozás, a megfelelő testmozgás és a testsúly optimalizálása segít felkészülni a gyermekvállalásra.

A Róbert Rendelő szakorvosai a szakmaiság mellett kiemelten fontosnak tartják az emberi tényezőket. Így meghitt, a páciensre maximálisan odafigyelő bánásmódra számíthat, amennyiben minket tisztel meg bizalmával.

Terhességre felkészítő szűrővizsgálat

Mind a leendő szülők, mind a magzat egészségének szempontjából lényeges néhány, terhesség előtti szűrővizsgálat elvégzése.

Már a fogantatás előtt érdemes  általános nőgyógyászati szűrésen részt venni, ahol fény derülhet különféle fertőzésekre, elváltozásokra, gyulladásokra, amelyek veszélyesek lehetnek a magzatra.

A terhességre felkészítő szűrővizsgálatok közé tartozik a rubeola fertőzés elleni védettség vizsgálata, a HIV-, a Herpesz és a Hepatitis B vírus kiszűrése, a nemi úton terjedő betegségek (gonorrhoea, chlamydia, szifilisz) vizsgálata és a toxoplazma fertőzés tisztázása is.

Öröklődő megbetegedések genetikai vizsgálatára is sor kerülhet, amely vizsgálat mindkét felet érinti.

Érdemes a gyermekvállalás előtt tisztázni az alapvető kérdéseket, ezért a Róbert Rendelőintézet szakorvosai a gyors, pontos diagnózist, a megbízható eredményeket tartják szem előtt.