Vissza

Sérv vizsgálat

  Sérvet kapok! – jegyezzük meg, ha nagyon nehéz tárgyat kell megemelnünk. Sajnos van benne igazság: bizonyos anatómiai adottságok mellett akár egyetlen emelés is okozhat sérvet. Sok esetben a sérv fokozatosan jön létre. Ami biztos: magától nem fog meggyógyulni. Forduljon orvoshoz, mielőtt veszélyes szövődmények alakulnának ki!   Tovább

 

Szúr, ég, kiboltosul

Sérvről akkor beszélünk, amikor egy belső szerv egy része, vagy a teljes szerv egy résen át kikerül az üregéből. A rés, más néven sérvkapu többnyire a hasfal rétegei között vagy a lágyékcsatornán található. A leggyakoribb a lágyéksérv, a köldöksérv, és a herébe vagy a nagyajkakba futó sérv. Ha lassan alakul ki, a beteg először enyhe szúró, nyilalló fájdalmat érez, főleg lehajlásnál, emelésnél, tüsszentéssel, nevetéssel, köhögéssel összefüggésben. Érezhető némi előboltosulás is, ami kezdetben könnyen visszahúzódik. Ha nem megyünk időben orvoshoz, a kidudorodás egyre nagyobb lehet, majd nem is húzódik vissza.

Amikor már nagy a baj

Az enyhébb tünetekkel még simán eléldegél az ember, de sajnos számolni kell azzal, hogy a sérv nem múlik el magától, és az idő múlásával kifejezetten veszélyes szövődmények is jelentkezhetnek.
Összenövések keletkeznek az érintett szövetek között, ettől fogva a sérv nem helyezhető vissza.
Bélelzáródás jön létre, melynek jele haspuffadás, hányás. A betegnek kórházban a helye!
Kizáródás következik be, amikor a sérvkapu beszűkülése miatt megszűnik a kint rekedt részek vérellátása, a szövetek elhalnak. Erős fájdalom, hányás és székrekedés, puffadás jelzi.  Azonnali orvosi beavatkozásra van szükség!

Diagnózis és gyógyítás

Az orvos számára a beteg által felsorolt tünetek jelentik a kiindulópontot, majd manuális vizsgálat következik. A kézzel tapintható részeket meghallgathatja fonendoszkóppal, bélhangokat keresve. Ezek a vizsgálatok többnyire elégségesek a diagnózishoz. A hasi ultrahang, laborvizsgálat, EKG, mellkasröntgen már a műtét előkészítéséhez szükségesek.
Az egyetlen gyógymód a műtét. A sérvkötő csak elodázza a bajt. Ma már olyan korszerű műtéti technológia áll sebészeink rendelkezésére, amely egészen apró műtéti heget hagy maga után, és rendkívül megrövidíti a gyógyulás idejét. A laparoszkópiás műtét során fél-egy centis műtéti bemetszésen vezeti be az orvos a műtéti eszközöket, visszahelyezi kitüremkedésben található szervrészt, majd - szükség esetén - a kiújulás megakadályozásának érdekében műanyag hálót helyez be. Bízza a kivizsgálást és a műtétet rendelőnk orvosaira. A műtétekre a korszerűen felszerelt Róbert Károly Magánkórházban kerül sor.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Szerda
9.00-tól 12.30-ig