Vissza

Benőtt köröm kezelése

  Amikor az ember már ránézni sem mer a cipőjére, annyira fáj az nagyujja körme – ez az utolsó pillanat, hogy fölkeressen egy hozzáértő sebészt a benőtt köröm kezelése miatt. Mi azt javasoljuk, tegye meg előbb. Nem kell a fájdalmas gyulladást sem megvárni.   Tovább

 

Alkat és cipő

Olyan, mintha a lábunk önmaga ellensége lenne. A köröm felső sarka egyszerűen belenő az alatta levő lágy szövetbe és mélyen a bőrbe ágyazódik. Sajnos, ha ez még nem lenne elég, egy idő múlva a terület begyullad, megdagad, gennyesedik, váladékozni kezd. Ha a kezelés nem kezdődik meg időben, körömágy-gyulladás is kialakul. Na, ekkorra már az ember alig tud járni…
Az okok között találjuk az öröklött formákat: az oldalra hajló köröm, a széles köröm, a puha, párnás lábujjak kedveznek a probléma kialakulásának. Nő az esélyünk, ha ollóval divatosan legömbölyítjük a körmeinket a nagylábujjon is, vagyis levágjuk a körmök széleit. A szűk, hegyes orrú cipők rendszeres viselése is a köröm benövéséhez vezethet. A leginkább veszélyeztetettek azok a sportolók, mozgásművészek, akiknek rendszeresen szűk cipőben kell intenzív mozgást végezniük.

Kivágjuk?

Összeszorított foggal persze ki lehet vágni otthon a benőtt körmöt, illetve bízhatjuk ezt pedikűrösre is, de nem éri meg. Otthon szinte garantált a fertőzés veszélye, a gyulladás. A pedikűrösnél pedig visszatérő vendégek leszünk, hiszen a köröm nagy eséllyel ugyanoda visszanő pár hét múlva. Nem segít sokat utókezelésként az antibiotikumos kenőcs, a lábáztatás, és más házi praktikák. A valódi megoldás a benőtt rész eltávolítása steril körülmények között, ezt követően pedig a hám körömtermelő zónájának (mátrix) keskenyítése.

Lézeres eljárás – végleges megoldás

A legkorszerűbb eljárás a CO2 lézer használata. A lézer előnye, hogy nagy pontossággal irányítható, vagyis csak azokat a sejteket párologtatja el, amelyeket szeretnénk. A lézer nem csak a nem kívánatos sejteket, de a környéken található kórokozókat is elpusztítja, így szinte lehetetlen, hogy a beavatkozás közben fertőzés alakuljon ki. További előny, hogy a lézer a környéki hajszálereket is lezárja, így a vérzés mennyisége elenyésző. A beteg a néhány perces beavatkozás és kötözés után távozat. Orvosunk részletesen tájékoztatja a további teendőkről. Néhány nap múlva már szinte nem is érzi a kezelés nyomát. Négy-hat hét elteltével a köröm teljesen megújul, visszanő, de már az új, veszélytelen formában. A benőtt köröm problémája a kezelt lábujjon szinte biztos, hogy soha nem tér vissza.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
Dr. Nagy Péter
Szerda
09:00-tól 12:30-ig
Dr. Karádi Péter
Hétfő
09:00-tól 14:00-ig