Vissza

Epekő vizsgálat

  Szakemberek szerint csodaszámba megy, hogy a hagyományos magyar konyhaművészet élvezete mellett nincs mindenkinek epeköve. Ha mindenkinek nincs is, a felnőttek 15%-a találkozik életében epekő okozta tünetekkel. Jó hír, hogy már a heves fájdalmak megjelenése előtt is diagnosztizálható az epekő. Tovább

Rossz közérzettől a sárgaságig

Az epe a máj által termelt folyadék, mely többek között a zsírok bontásában játszik nagy szerepet. Az epe a májból az epehólyagba kerül, majd onnan az emésztőszervekbe. Az epehólyagból a hasnyálmiriggyel közös elvezető csatornán jut a nyombélbe. Az epekövek túlnyomó többsége soha nem okoz tünetet, kis mérete vagy szerencsés elhelyezkedése miatt. Ezeket véletlenszerűen szokták felfedezni, más betegségre irányuló vizsgálatok során. Előfordul, hogy valaki zsíros ételek fogyasztása után rendszeresen rossz közérzetre panaszkodik, de éles fájdalmat nem tapasztal. Amikor komolyra fordul a dolog, az epekő heves fájdalmat okoz jobb bordaív alatt. A fájdalom a vállba, hátba is sugározhat. Ha az epekő elzárja az epehólyag kivezető nyílását, és az epe nem tud kiürülni, a fájdalmas görcsök mellett sárgaság (icterus) alakul ki, ha az elvezető cső vagy az epehólyag begyullad, magas láz jelentkezik. Veszélyes még, ha a hasnyálmirigy kivezetőcsövébe kerül az epekő, ez akut hasnyálmirigy-gyulladást okoz. Utóbbi esetekben azonnal kórházba kell vinni a beteget.
Epeutak elzáródására utalnak a következő tünetek: sötét vizelet, agyag-szürke széklet, sárgaság, hányás, puffadás, láz.

Genetikai tényezők és zsíros ételek

Az epekövességre genetikai tényezők is hajlamosítanak, emellett a táplálkozási szokások növelhetik az esélyét. Ha valakinek magas koleszterin szintje, visszatérő epehólyag-gyulladása van, számíthat rá, hogy kövek alakulnak ki az epehólyagban. A kövek lehetnek homokszem nagyságúak, de galambtojás méretűt is találtak már.  A tünetek jelentkezése a kövek mennyiségétől, nagyságától és elhelyezkedésétől függ. A tünetek általában zsíros étel fogyasztása után alakulnak ki, ilyenkor ugyanis nagyobb mennyiségű epe áramlik át a csatornán, ami kisodorhatja a követ a hólyagból, és így elzáródás keletkezhet.

Így talál rá az orvos

A kövek keletkezhetnek ásványi sókból illetve koleszterinből.  A hasi ultrahang vizsgálat mindkettőt kimutathatja, a kontrasztanyag nélküli (natív) röntgenvizsgálat csak a meszes köveket. Az epekövek kimutatására alkalmas a CT és az MRI vizsgálat, ezeket bizonytalan esetekben alkalmazzák.
Diagnózisra és gyógyításra is alkalmas az ERCP eljárás, amely valójában speciális  gyomortükrözés (endoszkópia), az epeutak és a hasnyálmirigy kontrasztanyagos feltöltése mellett. Az endoszkóp munkacsatornájába miniatűr eszközök (fogó, hurok) vezethetők, így vizsgálat közben terápiás beavatkozás is végezhető.

A gyógyulás útjai

Láz, gyulladásra utaló jelek, sárgaság esetén a betegnek kórházban a helye! Ha gyulladás alakul ki, antibiotikum kezelés szükséges a görcsoldók, fájdalomcsillapítók mellett. Az akut gyulladás lezajlása után megoldást kell keresni a kövek eltávolítására. Közepes méretű kövek esetén szóba jöhet a „kőzúzás” elektrohidraulikus sokkhullám segítségével (ESWL), ám ez általában bizonytalan eredményekkel, gyakori kiújulással jár. A biztos gyógyulást az epehólyag eltávolítása jelenti.  A rendelőnkben feltárt epekövesség műtéti megoldását a Róbert Károly Magánkórházban végzik szakorvosaink korszerű műtéti technikával. A laparoszkópos epehólyag-eltávolítás a hasfal felnyitása nélkül, három apró (1-2 centis) bemetszéssel elvégezhető. Kórházunkban ez a beavatkozás egy napos programot jelent. A beteg egy héttel a műtét után folytathatja mindennapos tevékenységét, munkába állhat.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
Dr. Nagy Péter
Szerda
09:00-tól 12:30-ig
Dr. Karádi Péter
Hétfő
09:00-tól 14:00-ig